Світлодарська дуга: під час загострення Україна просила

Світлодарська дуга: під час загострення Україна просила "тиші" 846 разів

Укрінформ
Українська сторона Спільного центру з контролю і координації вогню ініціювала 846 спроб припинення вогню під час загострення на Світлодарській дузі в період з 18 по 22 грудня.

Про це "Українській правді" повідомив керівник української сторони СЦКК генерал-майор Анатолій Петренко.

За його словами, припинення вогню – це одна з основних задач СЦКК, для цього застосовуються всі наявні механізми, в тому числі СММ ОБСЄ.

"Якщо говорити про статистику, то в гострий період з 18 по 22 грудня у нас було офіційних 846 спроб припинення вогню і введення режиму тиші", - сказав Петренко.

"При цьому позитивно спрацювали 415 разів, тобто коефіцієнт корисної дії становив 49%. Ми змушені констатувати, що за запитом української сторони такий режим спрацював лише в 38% від загальної чисельності запитів", - додав Петренко.

"Це свідчить про те, яка була висока напруга і наскільки були налаштованими НЗФ дотримуватися вимог з припинення вогню і встановлення режиму тиші", - додав він.

Петренко уточнив, що запити йдуть з двох сторін, для сприяння залучається СММ ОБСЄ.

Він додав, що 23 грудня, у переддень оголошення режиму тиші, про який було домовлено у Мінську, відбулася найбільша кількість обстрілів - 54, з них 34 із застосуванням заборонених мінометів та артилерії. Майже 700 розривів мін і снарядів, в тому числі РСЗО, артилерія калібру 152 і 122 мм.

Того дня, за словами Петренка, була 221 спроба домовитись про припинення вогню, ефективність досягнення режиму тиші становила 51%.

Водночас Петренко повідомив, що після запровадження "режиму тиші" з 0 годин 24 грудня "абсолютної тиші не було".

"Протягом першого дня було більше 40 порушень, в тому числі із застосуванням мінометів. А 25 грудня – 32 випадки порушення режиму припинення вогню, в тому числі 10 випадків із забороненої зброї – артилерія і міномети", - сказав Петренко.

Він зазначив, що здебільшого вогонь ведеться із зони відповідальності ОРДО.

"Щодо ОРЛО – там епізодичні постріли, які вдається припинити протягом відносно короткого періоду часу", - сказав він.

Загалом, за словами Петренка, за ці два дні процедура припинення вогню працює значно краще.

"У майже 90% випадках вогонь припиняється за 15-20 хвилин після звернення", - сказав Петренко.

Як відомо, з 18 по 22 грудня відбулося загострення на світлодарському напрямку. Тоді бойовики намагалися захопити передові позиції ЗСУ. В результаті боїв сили ЗСУ зайняли позиції бойовиків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-