Хуг: Ми до кінця не знаємо, що відбувається на Світлодарській дузі

Хуг: Ми до кінця не знаємо, що відбувається на Світлодарській дузі

Укрінформ
Протягом минулого тижня на Сході України було зафіксовано 75% зростання кількості порушень режиму припинення вогню, при цьому використання важкого озброєння зросло на 300%.

Про це заявив під час брифінгу у Києві у четвер перший заступник керівника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Минулого тижня СММ ОБСЄ зафіксували 75% підвищення кількості порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім тижнем. По-друге, підвищення використання забороненого Мінськими домовленостями важкого озброєння було чітко вираженим - приблизно 300% було підвищення застосування цього озброєння", - сказав він.

За словами Хуга, минулого тижня спостерігачі СММ ОБСЄ зафіксували щонайменше 985 вибухів, спричинених вогнем з танків, мінометів, артилерії та реактивних систем залпового вогню (тиждень до цього було зафіксовано 242 вибухи). 

При цьому, переважна більшість цих вибухів  - а саме 843 - були зафіксовані на вихідних у районах на південь та південний схід від Світлодарська. На цю "гарячу точку" припадає половина кількості порушень режиму припинення вогню, додав перший заступник керівника СММ ОБСЄ.  

"Інтенсивність цих дій можна зрозуміти через те, що наші спостерігачі у підконтрольному уряду Світлодарську спостерігали у неділю: лише за 6 годин вони чули 700 вибухів, 680 з яких вони оцінили як постріли з артилерії калібром 122 мм та 20 танкових пострілів. У розташованому неподалік Дебальцевому, що контролюється так званою "ДНР", інші спостерігачі ОБСЄ вночі у суботу чули, за їх словами, 12 пострілів з реактивних систем залпового вогню, наступного дня вони чули ще 43 постріли з РСЗВ, а також 1900 вибухів невизначеного походження", - заявив Хуг.

За його словами, бойова активність і досі не згасає у районі Світлодарська-Дебальцевого. 

"Лише вчора наші спостерігачі там зафіксували понад 1100 вибухів. У результаті  наші патрулі були змушені відступити трохи у деяких випадках. І зрештою, ми до кінця не впевнені, що насправді там відбувається", - заявив Хуг.

Згідно з ОБСЄ, на трикутник "Авдіївка-Ясинувата-Донецький аеропорт" припадає переважна більшість решти насильницьких дій за минулий тиждень, становлячи 1/4 від усієї кількості порушення режиму припинення вогню. 

Решта 1/4 порушень режиму припинення вогню фіксувалися у районах на схід та північний схід від Маріуполя, західній околиці Горлівки, західній частині Луганській області та західній і південно-західній околиці Донецька.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-