Зубко сказав, які закони треба прийняти для розвитку громад

Зубко сказав, які закони треба прийняти для розвитку громад

Укрінформ
Для подальшого розвитку об'єднаних територіальних громад, створених протягом останніх двох років, необхідне прийняття низки законів.

Про це сказав віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, оголошуючи результати реформ децентралізації та енергоефективності, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я б хотів звернутися до наших народних депутатів... Нам потрібно підсилити законодавчу базу не тільки з питань об'єднання, а й по можливостях громад. Сьогодні стоїть питання десяти законопроектів, які чекають у Верховній Раді. Це питання, пов'язані з добровільним приєднанням, з повноваженнями старост. Але, мабуть, найголовнішим питанням для місцевого самоврядування сьогодні є закон про службу в органах місцевого самоврядування", - зазначив Зубко.

За його словами, цей закон дозволить по-новому підійти до підбору кадрів: прописати компетенції, можливість конкурсного відбору, розмір заробітної плати, яка відповідає компетенціям, і, головне, здатність залучати фахівців.

Необхідно також розглянути питання, пов'язані з додатковими повноваженнями громад і ресурсами, зазначив віце-прем'єр. "Першочерговим питанням сьогодні стоїть передача розпорядження земельними ресурсами... Нам потрібно пришвидшити прийняття законопроекту 4355. Якщо він сьогодні не може пройти у другому читанні, якщо немає згоди щодо нього, ми готові запропонувати більш простий законопроект", - наголосив він.

За словами урядовця, ОТГ повинні мати можливість розпоряджатися землею не тільки в межах населеного пункту, а в межах громади. Це забезпечить зовсім іший підхід до розвитку громади, до залучення інвестицій, до створення робочих місць і надходження до бюджетів, дозволить по-новому підійти до планування територій.

Зубко також відзначив важливість прийняття законопроектів 4772 та 4773, які регламентують можливість приєднуватись до вже створених громад.

"На жаль, спільного руху в залі (Верховної Ради. - Ред.), коли виносяться ці законопроекти, ми поки що не відчуваємо. Думаю, ми пропонуватимемо голові Веховної Ради разом з профільними комітетами зробити "день децентралізації" в парламенті, щоб розглянути всі проекти, які необхідні сьогодні для впровадження реформ", - підсумував віце-прем'єр.

Як повідомлялося раніше, до кінця 2016 року в Україні буде створено 367 об'єднаних територіальних громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-