На озеро у Рівному спустили прототип давнього скандинавського вітрильника

На озеро у Рівному спустили прототип давнього скандинавського вітрильника

Фото
Укрінформ
Шестиметровий скандинавський човен, який відтворили місцеві умільці, спустили на озеро в парку історичної реконструкції «Оствиця» що у Рівному.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив засновник парку та ініціатор реконструкції човна Юрій Ойцюсь.

«Вітрильний скандинавський фарінг laisvе, який ми виготовляли понад місяць, сьогодні спустили на воду. Це човен із дубових дошок на чотири весла, розрахований на шість осіб. Вітрило зробили із парашута. Його передали нам хлопці, які боронили від російських загарбників аеропорт в Гостомелі. На самому ж вітрилі поєднали Державний герб України, Тризуб та Колону Гедиміна, один із найдавніших державних символів Великого князівства Литовського, Руського і Жемайтійського», - розповів Ойцюсь.

Читайте також: У Рівному історичний парк поповнився аналогами одягу Давньої Русі

За його словами, точно такий же малюнок, як і на вітрилі човна, є символом підрозділу Lithuanian Military Training Mission, які зараз виконують важливу військову навчальну місію в Україні.

Човен реконструювали у межах спільного україно-литовського проєкту, який засвідчує одностайну позицію України та Литви у війни з московією.

Елегантні та стрімкі човни, прототип яких виготовили у Рівному, у скандинавських країнах побутували не одне тисячоліття. Такі судна використовувалися не тільки для дальніх подорожей, але й і для перевезень та рибальства.

Фарінг laisvе у парку історичної реконструкції став третім човном з вітрилами після дракара Гунгнір та давньоруської лоді Лада. Загалом, на Оствиці нині є сім дерев'яних човнів.

Шестиметровий скандинавський човен, який відтворили місцеві умільці, спустили у Рівному на озері / Фото: Олег Снітовський. Укрінформ

Як повідомляв Укрінформ, у Рівному майже два роки тому ентузіасти просто неба заклали парк історичної реконструкції. Тут частково відтворено давньоруське городище, яке в XI-XII століттях існувало на лівому березі озера Басів Кут. Серед прадавніх човнів, які виготовили місцеві майстри – є і дев'ятиметровий «Драккар Гунгнір».

Раніше повідомлялося, що на березі озера в Оствиці зводять дерев'яні будиночки, облаштували корабельню, алею майстрів, територію для стрільби із лука, сцену, огорожу у вигляді частоколу та вхідну браму. Це місце вже стало туристичною локацією, де відбувається показ різноманітних сцен реконструкції історичних подій, фестивалі за участю копій прадавніх човнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-