Яким  буде український павільйон на 58-й Венеціанській бієнале сучасного мистецтва

Яким буде український павільйон на 58-й Венеціанській бієнале сучасного мистецтва

Укрінформ
15 листопада 13:30 - Яким  буде український павільйон на 58-й Венеціанській бієнале сучасного мистецтва

Організатор: Міністерство культури України.

Учасники: Світлана Фоменко - перший заступник міністра культури України, комісар національного  павільйону на 58-й Венеціанській бієнале сучасного мистецтва;  Павло Ковач - художник і співзасновник «Відкритої групи», куратор проекту; Юрій Білей - художник і співзасновник «Відкритої групи», куратор проекту;  Станіслав Туріна - художник і  співзасновник «Відкритої групи», куратор проектор; Оксана Баршинова - завідувач відділу мистецтва ХХ - початку ХХІ століть Національного художнього музею України, член експертної комісії з відбору куратора національного культурного проекту; Лілія Куделя - менеджер мистецьких програм, член експертної комісії з відбору куратора національного культурного проекту.

Коротко. Під час брифінгу буде презентовано проект, який за результатами конкурсного відбору був відібраний незалежним журі для представлення України на 58-й Венеціанській бієнале сучасного мистецтва.

Підсумкові матеріали:

Проект «Падаюча тінь «Мрії» на сади Джардіні» представить Україну на 58-ій Венеціанській бієнале

На 58-ій Міжнародній виставці мистецтв у Венеції Україну представлятиме «Відкрита група» з проектом «Падаюча тінь «Мрії» на сади Джардіні».

Представлення проекту і його кураторів відбулося в Укрінформі.

«Це проект, який складається з декількох частин, і перша з них - це проліт найбільшого вантажного літака у світі над садами Джардіні та повернення в Україну», - розповів художник і співзасновник «Відкритої групи», куратор проекту Юрій Білей.

За його словами, планується, що в літаку буде інформація про всіх українських художників.

Згідно з планом літак «Мрія» на декілька секунд кине тінь на сади Джардіні, а все, що залишиться після прольоту - міф про тінь Джардіні, - буде показано на виставці у павільйоні протягом шести місяців.

Таким чином, наголошують куратори, сам проліт «Мрії» та репродукція міфу навколо нього стане наповненням українського національного павільйону на Венеціанській бієнале.

Як зазначила завідувач відділу мистецтва ХХ - початку ХХІ століть Національного художнього музею України, член експертної комісії з відбору куратора національного культурного проекту Оксана Баршинова, загалом на конкурс було подано 9 проектів, але запропонований «Відкритою групою» «своїм абсолютно інакшим, унікальним характером, звичайно, випадав з усього цього ряду».

Перший заступник міністра культури, комісар національного павільйону на 58-й Венеціанській бієнале Світлана Фоменко зауважила, що цей проект був несподіваним, «але ми абсолютно впевнені, що це має стати нашим великим успіхом». За її словами, остаточна версія проекту має бути подана організаторам бієнале 15 лютого.

Вона також розповіла, що Україна цього року бере в оренду павільйон в Арсеналі.

«Зараз тривають підготовчі роботи щодо укладення остаточного контракту. Міністерство культури оплачує повну вартість цього павільйону, вона на сьогодні сягає у гривневому еквіваленті близько 3 мільйонів - це на шість місяців. Це, звичайно, безпрецедентний за останній період випадок, коли саме в Арсеналі представлена Україна», - наголосила Фоменко.

За її словами, решта витрат, пов'язаних із презентацією українського павільйону за рахунок державного бюджету, будуть погашені в наступному році.

«Зараз депутати ще не проголосували державний бюджет України, але ті розрахунки, які ми заклали в цей бюджет, - це 3,5 млн грн. Тобто, загальна сума державного внеску наразі 6,5 млн грн», -  уточнила перший заступник міністра культури.

Венеціанська бієнале  - одна з провідних виставок сучасного мистецтва, що проходить у Венеції, Італія. Україна бере участь у проекті з 2001 року. Комісаром національного павільйону з 2016 року є Міністерство культури України. 58-ма бієнале буде проходити з 11 травня до 24 листопада 2019 року.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-