Звітує Голова Державного агентства України з питань кіно

Звітує Голова Державного агентства України з питань кіно

Укрінформ
14 лютого 12.00 -  Публічний звіт Голови Державного агентства України з питань кіно Пилипа Іллєнка

Організатор: Державне агентство України з питань кіно.

Спікер: Пилип Іллєнко - Голова Державного агентства України з питань кіно.

Коротко. Під час звіту Пилип Іллєнко презентує діяльність Держкіно у 2017-му році.

Підсумкові матеріали:

Торік відмовлено у видачі прокатних посвідчень 66 фільмам і серіалам - Іллєнко

У 2017 році в Україні не отримали прокатні посвідчення 66 фільмів і серіалів.

Про це повідомив голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко на брифінгу в Укрінформі.

"Для того, щоб фільм демонструвався на телебаченні, в кінотеатрах або виходив на відео, інших носіях, він має отримати прокатне посвідчення. Їх було видано минулого року 4309. З них абсолютна більшість стосувалася телевізійних прав. Лише 288 - для кінотеатрів. Частина фільмів не отримує ці прокатні посвідчення, і таким чином, фактично, можна говорити про їх заборону для демонстрування на території України. Минулого року не отримали прокатні посвідчення 66 фільмів або серіалів на підставі того, що вони не відповідають закону "Про кінематографію", - сказав Іллєнко.

Він уточнив, що 21 фільм і серіал був заборонений на підставі рішень експертної комісії, 10 фільмів і серіалів - на підставі того, що вони вироблені після 1 січня 2014 року. Ще 35 фільмам відмовлено у зв'язку з внесенням окремих пресоналій, які брали участь у їх створенні, до переліку осіб, що становлять загрозу національній безпеці України.

Рекордні цифри 2017 року свідчать про позитивну динаміку розвитку українського кіно - Іллєнко

Голова Держкіно Пилип Іллєнко публічно прозвітував про діяльність агентства у 2017 році, підкресливши, що цифри засвідчують позитивну динаміку розвитку українського кіно.

Презентація звіту відбулась в Укрінформі.

"47 фільмів були завершені виробництвом за підтримки Держкіно 2017 року. Для нас це рекордна цифра. З них 17 - повнометражних ігрових. Кожен фільм - це серйозна робота. Ми пишаємося всіма цими стрічками. Для порівняння: 2016 року таких фільмів було всього чотири, в 2015 році їх було три. Відповідно ми можемо бачити дуже гарну динаміку", - підкреслив Іллєнко.

Він згадав кожен із 17 повнометражних ігрових фільмів окремо. Це "Казка про гроші", "Стрімголов", "Іній", "Ржака", "Брама", "Мир вашому дому", "Строжова застава", "Поліна", "Вулкан", "Ізі", "Межа", "Припутні", "Таразі. Прощання з пустелею", "Казка старого мельника", "Червоний", а також стрічки Ахтема Сеітаблаєва "Чужа молитва" і "Кіборги".

"Так само суттєво зросла кількість дебютних фільмів, створених за підтримки Держкіно. Це дуже важливий напрямок нашої роботи. Молоді кінематографісти мають отримати право на старт у професії за підтримки держави. Ці фільми підтримуються на 100% виробничого кошторису, який обмежується сумою в 1 млн грн", - зазначив голова Держкіно.

За його словами, продовжує позитивну динаміку українська документалістика.

"Я дуже пишаюся тим, що в останні роки ми почали виводити документальне кіно в кінотеатральний прокат. Зокрема, сьогодні можна подивитися в кінотеатрах стрічку "МІФ" про Василя Сліпака, створену за підтримки Держкіно. Торік також виходили в прокат такі стрічки, як "Будинок "Слово" Тараса Томенка, "Рідні" Віталія Манського", - нагадав він.

Іллєнко зазначив, що торік укладено 66 контрактів на виробництво нових фільмів. Загалом з 2014-го по 2017-ий таких контрактів було 169, і значна частина припала саме на 2017 рік.

"Ще одним цікавим показником динаміки розвитку національного кіно є кількість оформлених посвідчень національного фільму. Їх було оформлено 184 минулого року. В 2014-му таких посвідчень було оформлено всього 15, в 2015-му - 40, у 2016-му - 80", - уточнив голова Держкіно.

Він додав, що за минулий рік було проведено всього один конкурсний відбір, але масштабний.

"Було подано рекордну кількість кінопроектів - 289. І включено в програму виробництва за результатами конкурсного відбору 78 фільмів. І перша, і друга цифри є рекордними для нас", - наголосив Іллєнко.

Фільм "Кіборги" став українським рекордсменом прокату за весь період незалежності - Іллєнко

Кінострічка Ахтема Сеітаблаєва "Кіборги" стала абсолютним українським рекордсменом  вітчизняного прокату за весь період незалежності України.

Про це повідомив голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко на брифінгу в Укрінформі.

"Минулого року вперше за історію української незалежності була повноцінна прем'єрна осінь, повноцінний прем'єрний сезон українського кіно в прокаті. Кілька разів з'являлися лідери прокату. Перший рекорд встановив фільм "DZIDZIO Контрабас", який був створений без державної підтримки. Надзвичайно серйозні і успішні для нас результати показали фільми "Сторожова застава" і "Червоний". І абсолютним рекордсменом - причому не тільки цього сезону, а й взагалі всього українського кінопрокату періоду незалежності - став на власному кіноринку фільм "Кіборги". Станом на сьогодні його побачили 310 тис. 569 глядачів, і сума зборів становить 22 млн 685 тис. 322 грн", - сказав Іллєнко.

Він додав, що це "абсолютний рекорд для українського кіно в українському прокаті за весь період незалежності".

Воєнна драма "Кіборги", присвячена одній із найбільш героїчних сторінок новітньої історії України - обороні Донецького аеропорту, вийшла у прокат 7 грудня 2017 року. Знімальна група разом із фондом "Повернись живим" започаткували соціальну ініціативу #ЯНебайдужий, завдяки якій 5 грн з кожного купленого квитка йдуть на допомогу сім’ям загиблих у ДАП.

На виробництво українського кіно цьогоріч планується витратити 480 млн грн - Іллєнко

Цього року на виробництво національного кіно планується витратити 480 млн грн з бюджетних коштів, передбачених для Держкіно.

Про це повідомив голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко на брифінгу в Укрінформі.

"На бюджетну програму "Державна підтримка кінематографії" передбачено по загальному фонду 505 млн 720 тис. гривень. З них безпосередньо на виробництво фільмів буде передбачено 480 мільйонів", - сказав Іллєнко.

Він уточнив, що також планується витратити 20 млн грн на заходи, в тому числі підтримку прем'єр і прокат національних фільмів, 5 мільйонів - на фінансування Центру Олександра Довженка, 300 тисяч - на Спілку кінематографістів України. Решта коштів призначена на премію імені Олександра Довженка (200 тис. грн) і гранти Президента (220 тис. грн).

Водночас голова Держкіно нагадав, що існує також нова бюджетна програма, спрямована на виробництво патріотичних фільмів. Нею передбачено 500 млн грн, і розпорядником цих коштів є Міністерство культури.

Він також зазначив, що Держкіно потребує коштів на фінансування проектів за вже укладеними контрактами і договорами.

"Станом на сьогодні по контрактах, які укладені в попередні роки і цього року, нам необхідно на 2018 рік фінансування в розмірі 405 млн грн. Також у нас у програмі виробництва фільмів перебуває чимало стрічок - переможців попередніх конкурсів. Деякі з них не будуть запускатися цього року з різних причин. Але по тих, що надали свої фінансові плани і планують цього року укладати з нами договір, у нас виникне зобов'язань на 202 млн грн. Тобто така математика - 405 і 202 млн грн", - підсумував Іллєнко.

Близько півсотні українських фільмів вийдуть в прокат 2018 року - Іллєнко

В українському прокаті 2018 року демонструватимуться 49 вітчизняних фільмів.

Про це повідомив голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко на брифінгу в Укрінформі.

 "49 фільмів вийдуть у кінотеатральний прокат цього року. Це всі види фільмів, включно з документальними, ігровими повно- та короткометражними. Станом на сьогодні цей графік дотримується. Вже дві стрічки - "Казка про гроші" та "МІФ" - вийшли в прокат. Завтра розпочинається повторний прокат фільму "Стрімголов" Марини Степанської. Далі щотижня, що два тижні фільми будуть виходити у широкий прокат", - сказав Іллєнко.

Він уточнив, що це загальна кількість очікуваних українських кінопрем'єр, включно з тими, які створені без підтримки Держкіно.

"Також близько півсотні повнометражних ігрових фільмів знаходиться цього року у виробництві за підтримки Держкіно", - додав Іллєнко, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-