«Будинок «Слово». Світова прем'єра фільму

«Будинок «Слово». Світова прем'єра фільму

Укрінформ
13  жовтня, 11.00 - Світова прем'єра фільму Тараса Томенка «Будинок «Слово».

Організатор: Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики; компанія Fresh Production Group.

Учасники: Тарас Томенко - режисер фільму «Будинок «Слово»; Олег Щербина - продюсер фільму «Будинок «Слово»; Вікторія Сюмар - голова  комітету ВР України з питань свободи слова та інформаційної політики; Сергій Неретін - заступник голови Державного агентства України з питань кіно; Юрій Павленко - член комітету ВР України з питань свободи слова та інформаційної політики, асоціативний продюсер фільму; Денис Іванов - директор дистриб'юторської компанії «Артхаус Трафік».

Коротко. Захід буде присвячено світовій прем'єрі документальної повнометражної стрічки «Будинок «Слово», що пройде 17 жовтня в конкурсі 33-го Варшавського кінофестивалю, а також подальшій прем'єрній кампанії містами України. Над фільмом «Будинок «Слово», який є переможцем конкурсного відбору фільмів Держкіно України, його творці - режисер Тарас Томенко та поетеса Любов Якимчук - працювали п'ять років. Протягом цього часу вони вишукували в приватних архівах, а також в архівах СБУ та літературних інститутів,  приховані до цього документи про те, що сталося в 30-х роках минулого століття: поселення в одному домі в Харкові, а потім поголовного знищення кращих представників української культури - письменників, поетів, художників, режисерів та акторів. Фільм являє собою поєднання архівних фото і відео з прямою мовою самих героїв, начитаною сучасними київськими акторами, чиї голоси можна часто почути в озвучуванні голлівудського кіно.

Підсумкові матеріали:

Світова прем'єра фільму "Будинок "Слово" відбудеться у жовтні на Варшавському кінофестивалі - режисер 

Світова прем'єра документального повнометражного фільму "Будинок "Слово" відбудеться у жовтні під час конкурсу 33-го Варшавського кінофестивалю.

Про це повідомив режисер фільму Тарас Томенко на прес-конференції в Укрінформі. 

"Ми презентуємо фільм у Варшаві. Це справді знакова для України подія, тому що це  відкриває для нас, держави з історією, діалог з Європою, європейським суспільством. Показ відбудеться 16, 17 і 18 жовтня. І вже самий факт участі в конкурсі фестивалю класу "А" - це вже перемога", - сказав Томенко.

Він уточнив, що заявок на конкурс документальних фільмів було подано величезну кількість. Відбір пройшли тільки 15. А також зазначив, що всього українських фільмів на Варшавський фестиваль було подано аж 48. І відібрано три до різних категорій.  

Режисер розповів, що сам будинок "Слово" побудований у Харкові.  Його будівництво розпочалося 1928 року.  Там під одним дахом поселили Куліша, Тичину, Хвильового, Сосюру, Йогансена, багатьох інших відомих письменників. Над стрічкою почали працювати 4 роки тому, проробили величезну архівну роботу і знайшли унікальні матеріали, котрі глядач побачить уперше. 

"Ми досліджували, як працювала система НКВД - сьогодні ФСБ, яким чином виокремлювалася персона, як вона страчувалася - чи фізично, чи морально. Цей будинок став пасткою для багатьох представників творчої інтелігенції. Ми розповідаємо історії цих людей, про їхню творчість, про те, чому вони стали жертвами цього режиму. Вони були життєрадісні, творили нове мистецтво, нову естетичну модель України. І за це, власне, й поплатилися. Працюючи над фільмом, ми дійшли висновку, що гібридна війна розпочалася не 4 роки тому, вона розпочалася в будинку "Слово". Тому що культурний пласт, який втратила тоді Україна, означає втрату  величезного надбання. І наше завдання - повернути творчість цих письменників до сучасності", - наголосив Томенко. 

Вікторія Сюмар - голова  комітету ВР України з питань свободи слова та інформаційної політики - зазначила, що промоція фільму відбуватиметься за підтримки державних органів, і висловила сподівання, що цей фільм оцінять достойно  і на кінофестивалі у Польщі і в Україні. 

"Це надзвичайно цікава документальна стрічка. Вона повертає нас до історичної пам'яті, дає можливість історичного осмислення, що відбувалося з Україною. Тому навіть важко переоцінити її значення", - сказала Сюмар. 

За її словами, символічно, що саме сьогодні відбувається презентація цього фільму.

"Сьогодні набув чинності закон про квоти на українську мову на українському телебаченні. А вчора вся країна спостерігала за дебатами в ПАРЄ. Все це говорить про те, що проблематика, яку порушили автори фільму, є основоположною. Тому що "Будинок "Слово" і "Розстріляне Відродження" - це яскравий приклад того, що робили з Україною, створюючи величезні перешкоди для розвитку української культури. Але коли виникала маленька шпаринка в можливостях, як на початку ХХ століття, Україна відразу народжувала величезну кількість унікальних творців, якими були Хвильовий, Підмогильний і всі, хто жили в харківському будинку "Слово". Навіть цифри говорять про те, що наприкінці 1920-их - на початку 30-их років в Україні нараховували близько 5 тисяч письменників! Це більше, ніж було в Російській імперії", - підкреслила Сюмар. 

Юрій Павленко - член комітету ВР України з питань свободи слова та інформаційної політики, асоціативний продюсер фільму - висловив переконання, що цей фільм мають показувати на уроках у школі. 

"Ми плануємо звернутися до Міністерства освіти, тому що цей фільм мають подивитися в кожному 10-11 класі. Я переконаний, що діти з більшим бажанням будуть читати і вивчати твори цих українських геніїв", - сказав він. 

Він також розповів про цікавий факт - що через будинок "Слово", в якому 64 квартири, за три роки пройшло близько 200 українських митців. 

"У фільмі згадуються не всі, лише частина. Але кожна їхня історія надзвичайно цікава!" - зазначив Павленко. 

Фільм "Будинок "Слово" покажуть також у школах і бібліотеках - дистриб'ютор

Документальний повнометражний фільм "Будинок "Слово", світова прем'єра якого відбудеться на 33-му Варшавському кінофестивалі, покажуть по всій Україні, а на початку наступного року безкоштовні покази відбудуться у школах та бібліотеках. 

Про це повідомив директор дистриб'юторської компанії "Артхаус Трафік" Денис Іванов на прес-конференції в Укрінформі.

"Ми почали думати, як це можна розповсюдити, і запропонували продюсерам спочатку вийти з фільмом у комерційний прокат. Національна прем'єра 27 жовтня буде в Харкові. З  9 листопада стартує прокат по всій Україні. Ми будемо робити прем'єри в містах разом з творчою групою. І послідовно після цих прем'єр він буде йти в тих кінотеатрах, які мають відповідну аудиторію", - сказав Іванов. 

Він додав, що кампанію вже підтримали і великі мережі, як "Планета Кіно", і такі кінотеатри, як "Київ", "Жовтень" - у столиці, "8 з половиною" в Харкові тощо. 

"А потім буде найбільш цікава частина розповсюдження цього фільму, тому що "Артхаус Трафік" підтримує кіноклубний рух та дитячі кіноклуби в школах.  І у січні 2018 року ми плануємо більше тисячі безкоштовних показів у бібліотеках, школах - відповідно заявок на сайті", - підкреслив Іванов. 

За його словами, дистриб'ютори прагнуть, щоб цей фільм (за його визначенням, справжній документальний трилер) побачила аудиторія не тільки великих міст, де є кінотеатри, а й по всій Україні: "Щоб його побачили діти, щоб це стало поштовхом для них перечитати тих письменників, які жили в будинку "Слово".

Як зазначалося, у Києві "Будинок "Слово" покажуть 17 листопада у Мистецькому арсеналі.

Ця стрічка розкриває одну із найдраматичніших сторінок історії України - винищення української інтелігенції, спеціально зібраної під одним дахом будинку письменників «Слово».

Проект фільму став одним із переможців сьомого конкурсного відбору Держкіно, отримавши державну фінансову підтримку розміром 800 тис. грн. Загальна вартість виробництва стрічки становить 1,2 млн грн. Стрічка створювалася компанією «FRESH PRODUCTION GROUP».

Документальний фільм "Будинок "Слово" скоро матиме художній варіант - Неретін

Режисер документального фільму "Будинок "Слово" Тарас Томенко скоро розпочне зйомки художньої картини на цю ж тему. 

Про це повідомив заступник голови Державного агентства України з питань кіно Сергій Неретін на прес-конференції в Укрінформі. 

"Після документального фільму вже буде ігровий. Тому що проект "Слово" виграв десятий конкурс Держкіно і отримав фінансування в розмірі 30 млн гривень. Ми очікуємо, що наступного року він нарешті буде запущений", - сказав Неретін. 

Водночас він уточнив, що "Будинок "Слово", світова прем'єра якого відбудеться у жовтні на 33-му Варшавському кінофестивалі, знятий за невеликий бюджет - 800 тисяч гривень.

Неретін також звернувся до телеканалів із закликом показати цей фільм.

"Документальне кіно мало представлене на наших телеканалах. Цей фільм заслуговує на те, щоб бути показаним у прайм-тайм. І я не вірю, що він не може збирати рейтинги, бо він дуже видовищний", - підкреслив Неретін. 

У свою чергу режисер Тарас Томенко зазначив, що художня стрічка матиме схожу назву - "Слово" - і вже є сценарій, який він написав з луганською поетесою Любов'ю Якимчук.

"В основу фільму покладені ті події, які відбувалися в будинку "Слово", але це зроблено за іншими лекалами, зі своїм сюжетом, своїм конфліктом, своєю інтригою, з детективними історіями і любовними лініями. Сподіваюся, що це буде цікава стрічка. Ми вже готові до роботи. І приступаємо, як тільки отримаємо кошти", - сказав Томенко.

Як відомо, фільм "Будинок "Слово" розкриває одну із найдраматичніших сторінок історії України - винищення української інтелігенції, спеціально зібраної під одним дахом будинку письменників "Слово".

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-