Презентація збірки  «Майдан. До і після»

Презентація збірки «Майдан. До і після»

Укрінформ
17 лютого о 14.00 відбулася презентація  збірки «Майдан. До і після» - першої антології актуальної сучасної драми про Революцію Гідності та війну на Сході. (Зала 1)

Організатор:  Національний центр театрального мистецтва імені Леся Курбаса.

Учасники: заслужений діяч мистецтв Ярослав Верещак; керівник драматургічного відділу  НЦТМ імені Леся Курбаса Неда Неждана; куратор збірки, драматург Олег Миколайчук-Низовець.

Довідково. Збірка  «Майдан. До і після» - перша антологія п'єс, народженої Революцією Гідності, - її передчуттям, переживанням, усвідомленням. Книга складається з дев'яти п'єс і трьох частин: «Предтеча», «Майдан» і  «Війна». До збірки входять тексти різних поколінь (від 70-ти до 20-річних) і стилів (документальна, містична, анімалістична, історична, віртуальна, вертеп). Серед авторів книги - Я.Верещак, О.Вітер, О.Миколайчук-Низовець, Н.Марчук, Н.Неждана, Н.Симчич, К.Скорик, Д.Терновий.  Деякі з п'єс уже були переможцями на престижних конкурсах, опубліковані та втілені у читаннях і виставах закордоном, зокрема в Австрії, Німеччині, Франції, США. Деякі написані напередодні. Проте їх об'єднує одне - осмислення новітньої України. У проекті передбачається не лише видання п'єс, а й театральне втілення - сценічні читання і постановки в Україні і не тільки. Проект «Майдан. До і після» - унікальний шанс для театрів бути актуальними у надзвичайно драматичний для свого народу час.

Збірка вийшла завдяки  співпраці з видавництвом «Світ знань» та за підтримки УККА (Чикаго, США).

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Підсумкові матеріали:

Першу антологію п'єс "Майдан. До і після" випустив Центр імені Леся Курбаса

Першу антологію актуальної сучасної драми про Революцію Гідності та війну на Сході "Майдан. До і після" підготував і випустив Національний центр театрального мистецтва імені Леся Курбаса.

Про це повідомила керівник драматургічного відділу НЦТМ імені Леся Курбаса та одна з авторів Неда Неждана під час презентації збірки в Укрінформі.

"Надруковано з цих п'єс ще нічого не було. В Україні це вперше. У збірці представлені різні покоління авторів - від 70-ти до 20-річних, різні форми і стилі, різна проблематика. Книга складається з дев'яти п'єс і трьох частин: "Предтеча", "Майдан" і "Війна", - сказала Неждана.

Вона уточнила: у першому розділі - п'єси, які містять передбачення тих процесів, що відбуваються зараз. Це п'єси "Деталізація" Дмитра Тернового, "Нетудидитина" Олега Миколайчука-Низовця, "Третя молитва" Ярослава Верещака. У розділі "Майдан" - п'єси, що писалися під час і після Майдану. Це "Лабіринт" Олександра Вітера, "Ми, Майдан" Надії Симчич, "Богдан-2014" Ксенії Скорик, "Maidan Inferno" Неди Нежданої. Розділ "Війна" містить п'єси "Вертеп-2014" Надії Марчук, "Кицька на спогад про темінь" Неди Нежданої. Цей останній розділ буде продовжений і, можливо, вийде окремою збіркою.

Неждана також додала, що, оскільки в державі відсутня підтримка сучасної драми, книга видана за підтримки Українського конгресового комітету Америки (Чикаго, США) та співпраці з видавництвом "Світ знань".

За словами заслуженого діяча мистецтв Ярослава Верещака, п'єси, що вміщені в збірці, по-справжньому актуальні. "В цій збірці практично немає п'єс, написаних на певну тему чи до певних дат. Всі вони художньо досконалі. А якщо говорити про п'єсу Дмитра Тернового "Деталізація", то це одна з найбільш експериментальних, найбільш цікавих п'єс сучасності. Вона перекладена німецькою, має певну сценічну історію. Я дуже хотів би, щоб ця п'єса була поставлена саме в Києві", - зазначив Верещак.  

Про свою п'єсу "Третя молитва" він розповів, що писалася вона ще до президентства Януковича і була завершена в 2010 році. "Мені здавалося тоді, що це дуже активна, енергетична річ проти будь-якого насильства, тим більше такого насильства, яким була команда Януковича. На жаль, вона актуальна і зараз", - сказав драматург, повідомивши, що сьогодні вистава за цією п'єсою буде в університеті ім.Драгоманова, поставив її Володимир Завальнюк у своєму незалежному театрі "Перетворення".

Як зазначалося, деякі з п'єс уже були переможцями на престижних конкурсах, опубліковані та втілені у читаннях та виставах за кордоном, зокрема в Австрії, Німеччині, Франції, США.

"Щоб змінити ситуацію, ми вирішили запустити вірус "Майдану. До і після" в Україні. На нього відгукнулися різні театри - і державні, і недержавні", - сказала  Неждана.

Вона повідомила, зокрема, що 18 лютого проект "Майдан. До і після" презентують в Центрі імені Курбаса. Презентація включатиме показ фрагментів з вистав та сценічні читання п'єс з антології за участі Національного театру імені Франка, Київського театру сучасної драми і комедії, театрів "Перетворення" та "Міст", а також студентів університетів культури та імені Карпенка-Карого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-