Зеленський назвав три пункти, які обговорюватимуться на Саміті миру

Зеленський назвав три пункти, які обговорюватимуться на Саміті миру

Укрінформ
Продовольча безпека, ядерна безпека та обмін полоненими, включно з поверненням депортованих дітей, стануть основними темами Саміту миру.

Про це Президент Володимир Зеленський розповів у інтерв’ю для The New York Times, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми взяли три питання, які можуть об’єднати всіх учасників саміту. Перше – це продовольча безпека. Друге – ядерна безпека. Третє – обмін полоненими, включно з поверненням депортованих дітей», – зазначив Зеленський.

Розповідаючи про питання розблокування морів, продовольчої безпеки, він запитав, чи задумувався хтось, скільки горя принесе блокування Чорного моря Африканському континенту.

За словами Президента, Росія продає продовольчу продукцію за завищеними цінами країнам Африки і при цьому ще й політично на них тисне, вказуючи «як вони повинні ставитися до країн ЄС та Сполучених Штатів, з ким вони повинні підтримувати відносини, а з ким – розірвати».

«Це стало зброєю. Продукти харчування стали снарядами по Африканському континенту», – заявив Зеленський.

Згадуючи про ядерну безпеку, він поінформував, що Запорізька атомна електростанція нині замінована, там є зброя.

Читайте також: Зеленський припускає, що саміт НАТО може ухвалити рішення про додаткові Patriot для України

«Там озброєні люди РФ, там працюють громадяни України. Якщо їх звідти прибрати, ця станція запалає. Буде ризик для всіх. Шість блоків. Це шість Чорнобилів. Я вже не кажу, що це 6 гігават електроенергії, якої нас позбавили. Тет-а-тет з Росією це питання вирішити неможливо. Вони не хочуть віддавати електроенергію», – зауважив глава держави.

Він також нагадав, що на ЗАЕС керуючі посади обіймають представники «Росатома», а сам «Росатом» досі не під санкціями. «Хоча факт зафіксований: вони окупували станцію і тримають її в заручниках», – сказав Зеленський.

Він також розповів, що діти персоналу станції вивезені в Росію: «Діти персоналу станції вивезені в Росію. Вони заручники. Ось чому вони працюють, бо їхніх дітей вивезли».

«Не можна заперечувати цим трьом пунктам, якщо ви дійсно хочете завершення війни», – підсумував Зеленський.

Читайте також: Тотального розриву західних країн з Росією не відбулося - Зеленський

Як повідомлялося, Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня у Швейцарії. Очікується, що участь у ньому візьмуть глави держав та урядів з усіх континентів. Країни-учасниці вироблять спільну переговорну позицію і передадуть її Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-