Про рівень представництва США і Китаю стане відомо за тиждень-півтора до Саміту миру - експерт

Про рівень представництва США і Китаю стане відомо за тиждень-півтора до Саміту миру - експерт

Укрінформ
Експерт Ради зовнішньої політики «Українська призма» Олександр Краєв прогнозує, що про рівень представництва США і Китаю на Глобальному саміті миру стане відомо не раніше, ніж за півтора тижня до події, оскільки це є елементом політичної гри між двома державами.

Таку думку експерт висловив в ефірі телемарафону «Єдині новини», передає кореспондент Укрінформу.

«Поки що це (відсутність рішення про участь президента США у Глобальному саміті миру – ред.) питання часу, тому що у нас досі немає визначеної позиції Китаю та деяких наших союзників з Глобального Півдня, у нас немає розуміння, на якому етапі зараз американсько-китайські перемовини, бо вони так чи інакше також стосуються і Формули миру, і загалом російської агресії проти України. Тому поки що немає певності щодо двох ключових балансирів – Пекіна і Вашингтона», - сказав Краєв.

Він спрогнозував, що доки цієї певності не буде, ані Пекін, ані Вашингтон не скажуть, в якому статусі вони будуть репрезентовані на Саміті миру.

«Це питання двосторонньої політичної гри між двома ключовими державами», - вважає експерт.

Читайте також: США підтвердили підготовку до участі в Саміті миру

Краєв висловив думку, що за тиждень-півтора до Саміту миру буде зрозуміло, хто з ключових гравців і в якому статусі буде представлений у Швейцарії.

«Американці до кінця не дадуть можливості ані своїм опонентам – китайцям і росіянам, ані своїм партнерам зрозуміти, в якому статусі вони будуть репрезентовані», - переконаний Краєв.

За його словами, під час інших міжнародних заходів високого рівня участь у них лідерів ключових держав також підтверджувалася напередодні цих подій.

Читайте також: Саміт миру здатен повернути дієвість Статуту ООН і повний захист кожній нації - Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван підтвердив, що він разом з іншими членами уряду безпосередньо залучений до підготовки участі американської делегації в Глобальному саміті миру. Водночас він поки не уточнив, чи полетить туди президент Байден.

Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня у Швейцарії. Очікується, що участь у ньому візьмуть глави держав та урядів з усіх континентів. Країни-учасниці вироблять спільну переговорну позицію і передадуть її Росії.

Українська формула миру – дипломатичний механізм, який пропонує держава для досягнення справедливого закінчення розв’язаної Росією війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-