Рада закликала світ визнати депортацію кримських татар у 1944 році актом геноциду

Рада закликала світ визнати депортацію кримських татар у 1944 році актом геноциду

Звернення
Укрінформ
Верховна Рада ухвалила Звернення до урядів та парламентів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей у зв’язку з 80-ми роковинами геноциду кримськотатарського народу 1944 року.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк (фракція «Голос») у Телеграмі, передає Укрінформ.

За словами парламентарія, постанова №11237 ухвалена 317 голосами.

Українські депутати закликають партнерів визнати депортацію кримських татар із Криму у 1944 році актом геноциду і долучитися 18 травня до вшанування пам’яті його жертв.

Вони також закликали сприяти відновленню державного суверенітету України над тимчасово окупованими РФ територіями, включно з Автономною Республікою Крим і містом Севастополем.

Крім того, парламентарії закликають держави світу приєднатися до чергової резолюції Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй «Ситуація з правами людини на тимчасово окупованих територіях України, включаючи Автономну Республіку Крим та місто Севастополь» та підтримати запрошення України приєднатися до Північноатлантичного договору 1949 року на ювілейному саміті НАТО, який відбудеться у липні у Вашингтоні.

У зверненні міститься заклик підтримати створення Спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії РФ проти України для притягнення винних до відповідальності, а також до активної участі у реалізації Формули миру Президента Володимира Зеленського та в інавгураційному Глобальному саміті миру для досягнення всеохоплюючого, справедливого та сталого миру в Україні та безпеки всього світу.

Читайте також: Неїжпапа і Джемілєв обговорили депортацію кримських татар 1944 року та нинішні утиски Росії

Як повідомлялося, 18 травня в Україні відзначається День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановується пам'ять жертв геноциду кримських татар.

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 3 годині ранку й тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня).

Офіційною підставою для депортації стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

За офіційними даними, було депортовано 183 144 особи; за татарськими джерелами – понад 400 тисяч, з яких упродовж першого півтора року померло близько 46% депортованих.

Переважна частина депортованих була направлена на спецпоселення до Узбекистану, частина – до ГУЛАГу, а ще частина – для поповнення спецконтингенту для Московського вугільного басейну.

У 2015 році Верховна Рада України визнала цей злочин комуністичного режиму геноцидом кримськотатарського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-