Без України розширення ЄС не буде завершеним - Боррель

Без України розширення ЄС не буде завершеним - Боррель

Заява
Укрінформ
Процес розширення ЄС не буде завершеним, поки до нього не увійдуть Україна та інші країни-кандидати, перед якими саме зараз відкривається історичне вікно можливостей.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві високого представника ЄС Жозепа Борреля з нагоди 20-ї річниці розширення ЄС, коли у 2004 році до його складу увійшли відразу десять європейських країн.

Повний текст документа оприлюднений на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Робота з возз’єднання континенту поки не є завершеною. Ми знали це до 2022 року, і ми навіть більше знаємо про це сьогодні, коли відбувається російська агресивна війна проти України. Протягом минулих років мільйони європейців продемонстрували бажання та надію приєднатися до Європейського проєкту. Західні Балкани, Туреччина, Україна, Молдова і Грузія мають історичне вікно можливостей для того, щоб міцно пов’язати своє майбутнє з Європейським Союзом», - зазначив Боррель.

Читайте також: Надходження від активів РФ на 90% мають використовуватися на зброю для України - Боррель

Він зауважив, що двадцять років тому європейська родина прийняла десять нових країн-членів, що стало потужним кроком для подальшого об’єднання Європи після десятиліть розділу після Другої Світової війни. Це була найбільша хвиля розширення ЄС, возз’єднання континенту із прагненням свободи для всіх народів, задля миру, стабільності й достатку.

Сьогодні розширення ЄС, за словами Борреля, є політикою трансформації, яка має зміцнити безпеку, систему права й демократію, підвищуючи у той же час стандарти життя європейців. ЄС та країни-кандидати вже зараз співпрацюють у сферах безпеки й оборони, що дозволяє краще відповідати на чисельні геополітичні виклики.

«Майбутні країни-члени потребують зміцнення своїх демократичних інституцій та дотримання прав людини та фундаментальних свобод. ЄС також працює, щоб реформувати себе, щоб підготувати сьогоднішній ЄС до майбутнього. Ми прагнемо не просто розширеного, але більш міцного Європейського Союзу, здатного забезпечити наші спільні цінності та відобразити їх по усьому світу. Країни-кандидати та ЄС мають історичну можливість збудувати більший, глибший та сильніший Європейський Союз», - зазначив Боррель.

Читайте також: Європа має бути готовою допомагати Україні тривалий час - Боррель

Як вже повідомлялося, 20 років тому, 1 травня 2004 року, до ЄС приєдналися 10 країн - Кіпр, Чеська Республіка, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словаччина та Словенія. Це розширення стало найбільшим в історії, з огляду на території, людський потенціал та економічну потужність країн, що приєдналися до Європейського Союзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-