Словаччина й надалі допомагає Україні попри зміну політичної риторики - Чапутова

Словаччина й надалі допомагає Україні попри зміну політичної риторики - Чапутова

Укрінформ
Попри зміну політичної риторики у зв’язку з обранням торік нового уряду та нещодавно нового президента Словаччини, Братислава продовжуватиме надавати підтримку Україні.

Про це під час спільної пресконференції з президентом Польщі Анджеєм Дудою у Варшаві заявила у вівторок президент Словаччини Зузанна Чапутова, яка незабаром перестане виконувати обов'язки глави держави, передає кореспондент Укрінформу.

“Ми маємо певну зміну риторики, що стосується уряду і президента, але у практичних кроках Словаччина й надалі продовжує допомагати Україні”, - підкреслила Чапутова.

Вона зауважила, що раніше усі словацькі уряди значною мірою допомагали Україні зброєю, “все що ми могли передати – вже передали, зараз можливості вичерпалися”.

“Але важливо те, що новий словацький уряд, який прийшов до влади у вересні минулого року, продовжує інші форми допомоги, включно з військовою допомогою на комерційній основі, а також транспортуванням військової допомоги через територію Словаччини, навчанням військових і прийняттям рішень в межах ЄС щодо Росії і санкцій”, - повідомила Чапутова.

За її словами, уряд прем’єра Роберта Фіцо зараз зосереджується на інфраструктурних проєктах і відбудові України, свідченням чого є нещодавнє спільне засідання урядів Словаччини й України.

Читайте також: Україна і Словаччина домовилися про «аграрні» переговори у травні

Чапутова зазначила, що з обранням у Словаччині нового президента (Петера Пеллегріні – ред.) конкретні практичні кроки щодо допомоги Україні не зміняться. Вона зауважила, що у Словаччині президент має обмежений вплив на політику уряду.

Своєю чергою президент Дуда висловив сподівання, що Польща і Словаччина й надалі тісно співпрацюватимуть у багатьох питаннях, зокрема і щодо надання підтримки Україні у протидії російській агресії.

Він зауважив, що останнім часом у Словаччині звучали різні висловлювання щодо підтримки України, що він пов’язує з проведенням виборчих кампаній. Утім глава польської держави висловив упевненість, що Словаччина й надалі продовжуватиме підтримувати Україну, а він намагатиметься якомога швидше встановити безпосередній контакт із новообраним словацьким президентом Пеллегріні.

Читайте також: Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі

Як повідомляв Укрінформ, у другому турі виборів президента Словаччини на початку квітня перемогу здобув лідер пролівої партії «Голос – соціальна демократія», чинний глава парламенту Словаччини Петер Пеллегріні, соратник скептично налаштованого до України прем’єра Роберта Фіца. Він здобув 53,12% голосів виборців.

Його суперник – прозахідний дипломат, колишній міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок набрав 46,87% голосів виборців.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що Словаччина повністю підтримує приєднання України до ЄС і не чинитиме перешкод цьому процесу, а навпаки – допомагатиме.

Фото: PAP/Paweł Supernak

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-