Кулеба назвав п’ять пріоритетів для дипломатів, Patriot - на першому місці

Кулеба назвав п’ять пріоритетів для дипломатів, Patriot - на першому місці

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав п’ять пріоритетів, над якими українські дипломати мають працювати у 2024 році.

Про це очільник МЗС сказав на першому Форумі дипломатії воєнного часу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Безумовно, в час війни все є пріоритетом, тому що війна – це мільйон речей, і немає нічого неважливого в умовах війни… Але я своїх колег запитую щотижня і турбую такими п’ятьма питаннями. Перший – це ППО, і не просто ППО, а дві конкретні речі – «Patriot» або SAMP/T», - зазначив Кулеба.

Він додав, що українська сторона говорить переважно про «Patriot», тому що їх більше у світі. Міністр також підкреслив, що у цьому сенсі у перемовинах з партнерами потрібно діяти дуже сфокусовано.

«Нам підходить тільки одна відповідь: Скільки батарей «Patriot» і коли? Скільки батарей SAMP/T і коли? Скільки ракет до них і коли?. Тому коли наші друзі нам відповідають у публічному просторі, що «ми працюємо над тим, щоб допомогти вам загалом з ППО», ми за зачиненими дверима запитуємо їх: «А що конкретно ви маєте на увазі?», - зазначив Кулеба.

Другим пріоритетом він назвав українську формулу миру і саміт у Швейцарії, третім – питання ЄС і НАТО.

Очільник МЗС уточнив, що стосовно ЄС йдеться про схвалення переговорної рамки і проведення першого засідання міжурядової конференції.

«По НАТО все зрозуміло – готуємося до Вашингтонського саміту. Наші партнери дуже хочуть про все домовитися задовго до Вашингтонського саміту, щоб не було ніяких несподіванок на самому саміті, але це буде непросто», - зауважив міністр.

Четвертим пріоритетом Кулеба назвав «цілину, яку треба підняти, - це Латинська Америка».

«Стратегію схвалили, зараз активізуємо відносини і рухаємося по цьому треку», - повідомив він.

П’ятим пріоритетом, за словами глави МЗС, є нова комплексна політика щодо українців за кордоном. За його словами, після початку великої війни стало очевидним – якщо ми не змінимо політику стосовно українців за кордоном, їхня асиміляція відбудеться надзвичайно швидко.

«Я не належу до тих, хто вірить, що більшість з тих українців, які виїхали, повернуться. Я належу до тих, хто вважає, що з ними потрібно працювати, щоб вони залишилися українцями. І тому тут – від множинного громадянства,.. до цифровізації консульських послуг, більш ефективного фінансування громад і різних програм спільно з ними… Ми підготували напрацювання, програми, стратегію, проговорюємо її з іншими органами влади і будемо презентувати її Президенту», - резюмував глава української дипломатії.

Читайте також: Україна потребує більше Patriot і ракет до них, і партнери знають про це - Євлаш

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорив у четвер, 11 квітня, із французьким колегою Стефаном Сежурне наслідки російських атак для української енергосистеми та закликав посилити українську ППО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-