Зеленського назвали найпопулярнішим лідером країни у Європі - Euronews

Зеленського назвали найпопулярнішим лідером країни у Європі - Euronews

Опитування
Укрінформ
Майже половина європейців позитивно ставляться до Президента України Володимира Зеленського, але в різних країнах-членах ЄС ці показники сильно відрізняються.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Euronews.

Це один із головних висновків ексклюзивного опитування Euronews, проведеного Ipsos серед майже 26 000 респондентів у 18 країнах-членах напередодні виборів до Європейського парламенту, які відбуватимуться з 6 по 9 червня.

Перше у своєму роді опитування показало, що 47% європейців дотримуються «позитивної» думки про Володимира Зеленського, а 32% мають «негативне» ставлення.

Водночас 21% стверджують, що «недостатньо знають» про Президента України.

Це робить Зеленського найулюбленішим лідером серед восьми європейських діячів, які були в опитувані Ipsos, але також викликає найбільше розбіжностей, оскільки його показники зазнають найбільших географічних коливань.

У північному регіоні Європи та на Піренейському півострові Володимир Зеленський отримує найвищі «позитивні» оцінки: 81% у Фінляндії, 74% у Швеції, 72% у Данії та Португалії та 64% в Іспанії.

Читайте також: Залужний, Буданов і Зеленський лідирують у рейтингу довіри українців

Натомість більш ніж половина респондентів в Угорщині (60%), Греції (57%) та Болгарії (56%) мають «негативну» думку про українського Президента.

Інші країни, де «негативні» оцінки Зеленського переважають над «позитивними», це Словаччина (50% проти 26%), Австрія (47% проти 33%), Італія (41% проти 32%) та Чехія (37% проти 36%). 

Така картина дещо контрастує з офіційною позицією національних урядів: Джорджія Мелоні в Італії та Петр Фіала в Чехії активно підтримують Україну та захищають режим санкцій, запроваджений за агресію РФ.

Іншим визначним прикладом є Німеччина. Згідно з опитуванням, німці далекі від консенсусу в своїх оцінках: 41% ставляться до Зеленського «позитивно», 36% — «негативно».

У Румунії, розрив так само впадає в очі: 49% ставляться «позитивно», а 40% — «негативно». 

Польща, попри нещодавні економічні складнощі, все ж перебуває у таборі, де переважає оцінка «позитивно» (57%), а не «негативно» (24%).

Як зазначається, Зеленський отримує найбільше балів від прихильників основних проєвропейських партій: Європейської народної партії (61%), Соціалістів та демократів (62%), лібералів з партії «Відновити Європу» (59%) та Зелених (63%).

Читайте також: Зеленський вважає, що партнери повинні підтримувати удари у відповідь по території РФ

Рівень «позитивних» оцінок знижується до 47% серед прихильників крайніх правих Європейських консерваторів та реформістів (ECR), групи, до якої входять Мелоні та Фіала.

Прихильники Лівих розділилися майже порівну: 40% ставляться «позитивно», а 42% — «негативно».

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський закликав усі нації світу взяти участь у Глобальному саміті миру, щоб спільно зробити світові правила безпеки знову дієвими.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-