Парламентарії 20 держав зробили спільну заяву про нелегітимність «виборів» Росії на ТОТ України

Парламентарії 20 держав зробили спільну заяву про нелегітимність «виборів» Росії на ТОТ України

Укрінформ
Очільники комітетів із закордонних справ 20 країн відкинули легітимність «виборів» РФ, проведених на тимчасово окупованих територіях України.

Про це повідомив голова парламентського комітету із закордонних справ Литви Жигімантас Павільоніс у соцмережі Х, передає Укрінформ.

У спільній заяві голови комітетів наголосили, що проведення цих «виборів» на окупованих Росією українських територіях є грубим порушенням міжнародного права, принципів Статуту ООН, а також територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України.

Вони назвали так звані вибори черговою провокацією з боку Росії та спробою легітимізувати тимчасову окупацію українських територій.

Читайте також: «Фарс на болотах»: після 17 березня Путін має стати «так званим президентом»

За їхніми словами, після повномасштабного вторгнення в Україну Москва помітно посилила придушення політичного інакомислення та свободу ЗМІ. Зокрема, потенційним антивоєнним кандидатам у президенти РФ заборонили брати участь у виборах.

«Ми беззастережно відкидаємо легітимність виборів, проведених Росією на окупованих українських територіях. Такі дії Росії на міжнародно визнаній території України є абсолютно нелегітимними і не будуть визнані міжнародною спільнотою», - йдеться у заяві.

Голови комітетів висловили солідарність з Україною та підтвердили її повну незалежність, суверенітет і територіальну цілісність у межах її визнаних міжнародних кордонів.

«Майбутні президентські вибори в Росії не будуть ані вільними, ані справедливими, вони будуть затьмарені всебічним придушенням опозиції та незалежних ЗМІ, а також повною відсутністю легітимних альтернатив, відсутністю міжнародного контролю, що призведе до результатів, позбавлених будь-якої подоби демократичної законності», - резюмували депутати.

Читайте також: Перед «виборами» Путіна загарбники посилено моніторять соцмережі на ТОТ - Центр нацспротиву

Спільну заяву підписали 23 голови комітетів із 20 країн – України, Латвії, Литви, Естонії, Люксембургу, Чехії, Німеччини, Молдови, Польщі, Ізраїлю, США, Ірландії, Італії, Ісландії, Румунії, Бельгії, Канади, Данії, Іспанії та Британії.

Як повідомлялося, вибори президента РФ відбудуться впродовж трьох днів - з 15 по 17 березня 2024 року.

У грудні Центральна виборча комісія Росії ухвалила постанову про проведення президентських виборів у березні 2024 року на окупованих територіях України.

МЗС України заявило, що проведення «виборів» президента Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України – Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України – є незаконним та не матиме жодних правових наслідків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-