Україна й арабські держави за два роки війни активізували діалог і взаємодію - експерт

Україна й арабські держави за два роки війни активізували діалог і взаємодію - експерт

Укрінформ
Україна та арабські країни протягом двох років війни мають активний діалог і зростаючу взаємодію, яких не було ніколи раніше.

Про це заявив виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос під час круглого столу в Укрінформі на тему: "Україна та арабський світ: два роки війни".

"За два роки війни відносини між Україною та арабськими країнами мали різну динаміку - від відстороненості до обережної зацікавленості, від нейтралітету до активного нейтралітету... і, відповідно, більшої залученості у процеси, які відбуваються у Східній Європі. Разом з тим не можна не сказати, що вони не завжди були безхмарними. Певне охолодження відносин стало помітним на тлі війни в секторі Гази. Тим не менше маємо, як ніколи раніше, активний діалог та зростаючу взаємодію", - сказав Семиволос.

У цьому контексті він поінформував, що за два роки війни відбулось щонайменше сім візитів високого рівня українських делегацій до арабських країн і як мінімум п'ять візитів високих представників арабських країн до України.

Експерт також зазначив, що підтримку українській Формулі миру і готовність брати участь в обговореннях і зустрічах висловили Кувейт, Ліван, Лівія, Марокко, Оман, Сомалі, Туніс і Ємен.

"Арабські країни за два роки війни надали Україні гуманітарної допомоги на щонайменше 620 млн доларів. Серед найбільших благодійників Саудівська Аравія - 400 млн, Єгипет - 100 млн, щодо ОАЕ цифри різняться - є і 100 млн, і 200 млн. Інші країни вже менше, але якщо порахувати всі ресурси, виділені Україні, то цілком можливо, що це буде 1 млрд доларів", - припустив виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень.

Читайте також: Зеленський зустрівся з представниками ОАЕ, Оману та Кувейту

Семиволос нагадав, що, за даними ООН, за посередництва арабських країн було звільнено 1234 українські дитини, незаконно вивезені до Росії.

"Це, на жаль, лише 6% від тих дітей, яких силоміць утримують на території Росії. Але це дуже суттєво з точки зору тих гуманітарних зусиль, які докладаються цими арабськими країнами", - зазначив експерт.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський під час робочого візиту до Королівства Саудівська Аравія провів зустріч зі Спадкоємним принцом, Прем’єр-міністром Саудівської Аравії Мухаммадом бін Салманом аль Саудом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-