Путін намагається вбити клин у відносини між Польщею й Україною - польський політик

Путін намагається вбити клин у відносини між Польщею й Україною - польський політик

Укрінформ
Росія намагається використовувати протиріччя, які з’являються у відносинах між Україною та Польщею. Треба зробити все можливе, щоб не зіпсувати відносини між Києвом і Варшавою, оскільки це послабить усіх у зіткненні із загрозою зі Сходу.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу заявив голова комісії Сейму Польщі з питань ЄС, заступник лідера парламентської партії “Польща 2050” Міхал Кобоско.

За словами політика, ситуація на спільному кордоні – це серйозна проблема не лише на прикордонні, але й у контексті ситуації в середині Польщі. Це пов’язано з функціонуванням польського аграрного сектора і побоюванням аграрного бізнесу в РП щодо відкриття кордонів на імпорт українського продовольства.

“Щодо цього мають вестися розмови, зокрема під час переговорів щодо вступу України до ЄС”, - зазначив Кобоско.

Водночас дуже важливими він назвав постійні міжурядові контакти України і Польщі стосовно вирішення аграрної проблеми, а також залучення до переговорного процесу ЄС, адже безмитний імпорт українських агропродуктів є рішенням Євросоюзу.

Кобоско підкреслив, що Варшава хоче подбати про інтереси польських селян, “щоб вони мали з чого жити”.

“Вони побоюються напливу дешевого продовольства з України і ми маємо брати це до уваги. Але для нас важливо, що триває війна, можливі польсько-українські конфлікти є на користь Росії. І вони нагнітатимуться силами агентів Путіна, адже це є моделлю функціонування його режиму: намагатися вбивати клин, формувати розбіжність поглядів між країнами Європи, а також між Україною та ЄС”, - наголосив польський політик.

Відтак, голова комісії Сейму Польщі з питань ЄС зазначив, що Київ і Варшава "мають бути разом", адже Україна безпосередньо потерпає від російської агресії, а Польща може стати наступною ціллю.

У цьому контексті він підкреслив, що обидві сторони мають вести із собою постійний діалог, ставитись до себе по-партнерському, адекватно сприймати взаємні аргументи.

“Сьогодні проблемами, які наростають, мають зайнятися уряди обох країн, оскільки ми не можемо дозволити стати ворожими суспільствами. Це нас послабило би у зіткненні із загрозою зі Сходу”, - наголосив політик.

Читайте також: Ситуація на кордоні: з боку Польщі заблоковані близько 2100 вантажівок

Він додав, що Польща серйозно займається аграрною проблемою, але з боку польської влади “не буде ескалації напруги у відносинах з Україною”.

“Це не в наших інтересах, з цього нічого доброго би не вийшло”, - резюмував Кобоско.

Як повідомляв Укрінформ, з 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції і відмова Польщі від європейського зеленого курсу. За цей час сталося п'ять випадків висипання українських агрокультур з вантажних вагонів на колії чи з вантажівок на дорогах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-