Зеленський натякнув на додаткову військову підтримку від Франції під час візиту Макрона в Україну

Зеленський натякнув на додаткову військову підтримку від Франції під час візиту Макрона в Україну

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський натякнув на додаткову військову підтримку від Франції під час візиту в Україну французького лідера Емануеля Макрона.

Про це глава держави сказав на пресконференції у межах форуму «Україна. Рік 2024», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зеленський нагадав, що під час нещодавньої зустрічі президенти України і Франції підписали «дуже добрий договір щодо гарантій безпеки».

«Я думаю, що будуть ще деякі деталі, про які ми з ним домовилися. Але я хотів би, щоб вони йшли від нього. Ви знаєте, що ми очікуємо приїзду Еммануеля Макрона в Україну, і він тут буде. Я розумію, коли буде, через безпеку не кажу конкретну дату. Це буде незабаром. Я думаю, що там з’являться ще деякі важливі нові деталі щодо підтримки України», - сказав Президент.

Він зазначив, що Україна дуже вдячна Франції за артилерійські установки Caesar, які «дуже гарно працюють».

Читайте також: Зеленський подякував Шольцу і Макрону за підписання безпекових угод

«Ми очікуємо ще кілька десятків відповідних систем від французької сторони - це дуже потужно посилить нашу країну. І ще є деякі речі, але про них пізніше, коли він (Макрон) приїде», - зауважив глава держави.

Також Президент підтвердив, що з французькими партнерами була розмова стосовно можливості постачання літаків Mirage 2000.

«Так, ми говорили про літаки (Mirage 2000 - ред.)», - зазначив Президент.

Однак він не розповів, чи було досягнуто якоїсь домовленості стосовно їх постачання Україні.

Як повідомлялося, 20 вересня минулого року у ЗМІ з'явилася інформація, що Україна веде переговори з Францією про передачу винищувачів-штурмовиків Mirage 2000.

До того поширювалась інформація про те, що українські пілоти нібито перебувають у Франції, де проходять навчання на штурмовиках Mirage 2000. Пізніше у Міноборони обох країн спростували ці заяви.

Згодом речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат сказав, що Україні потрібні багатоцільові сучасні літаки, тож французькі Mirage 2000 не є гідним варіантом.

З початку 2024 року знову активізувались розмови, що Україна може отримати французькі літаки Mirage 2000. Вони жодним чином не мають замінити F-16, але здатні підстрахувати радянські бомбардувальники, які наявні у ЗСУ.

Mirage 2000 — французький багатоцільовий винищувач, який в 1970-х роках розробила фірма «Dassault Aviation». Основний бойовий літак військово-повітряних сил Франції наприкінці XX — на початку XXI століття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-