Досягнення України різко контрастують з невдачами Росії - Штати в ОБСЄ

Досягнення України різко контрастують з невдачами Росії - Штати в ОБСЄ

Укрінформ
Україна досягла значних успіхів як на полі бою, так і на дипломатичному фронті, що різко контрастує з невдачами Росії.

Про це заявив постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер на засіданні Постійної ради цієї організації у четвер у Відні, передає кореспондент Укрінформу.

"Наближається третій рік повномасштабної агресивної війни Росії проти України, і я хотів би поміркувати про значні досягнення України з лютого 2022 року. Факти є очевидними, незважаючи на зусилля Росії приховати свої невдачі та галас, який вона розгортає в цьому залі, щоб створити видимість успіху військової кампанії", - зазначив на початку свого виступу американський посол.

Він вказав на успіхи України на полі бою та успішне витіснення російських військ: "Україна звільнила понад 50% території, яку Росія захопила з лютого 2022 року, відсунувши лінію фронту війни назад до Росії. І зараз українські війська мужньо тримають оборону проти постійних атак".

Також Карпентер вказав на те, що "у повітрі та на морі Україна також досягла значних успіхів", відзначивши відбиття російських повітряних атак та створення "зернового" коридору у Чорному морі. "Україна ефективно використовує оборонну допомогу для перехоплення хвилі за хвилею російських ракет і безпілотників. Працюючи зі своїми сусідами над створенням нового експортного коридору після того, як Росія в односторонньому порядку вийшла з Чорноморської зернової ініціативи, Україна протидіє зусиллям Росії, спрямованим на те, щоб українське зерно не потрапляло до світу, який його потребує", - зазначив він.

Читайте також: США в ОБСЄ: Цілі Путіна не змінилися, він хоче знищити Україну

На цьому тлі "під керівництвом США коаліція з понад 50 країн продовжує підтримувати здатність України до самооборони", а офіційні представники 83 країн, у тому числі 18 з Азії та 12 з Африки, "зібралися в Давосі 14 січня, щоб обговорити мирний план України". Як наголосив очільник місії США в ОБСЄ, "Україна досягає успіху в цій дипломатичній битві, тому що її справа є справедливою".

"Все це різко контрастує з послідовною низкою невдач Росії. Росії не залишилося нічого, як поглиблювати зв'язки з міжнародними паріями, що перебувають під санкціями, такими як КНДР та Іран. Вона все більше залежить від підтримки цих режимів у веденні своєї війни", - заявив Карпентер.

Він додав, що вплив і підтримка Росії в міжнародних організаціях також впали: "Вона втратила позиції в Раді ООН з прав людини, Міжнародному суді ООН, Міжнародному союзі електрозв'язку, Міжнародній морській організації, Організації із заборони хімічної зброї, ЮНЕСКО, Програмі ООН з навколишнього середовища, Продовольчій і сільськогосподарській організації ООН, Інтерполі та Економічній і соціальній раді ООН. Росія ізольована тут, в ОБСЄ, як через війну, так і через триваюче затримання співробітників ОБСЄ".

Американський посол також зазначив, що, попри мобілізацію ув’язнених та застосування Росією в Україні так званих "м'ясних атак", спроби наступу РФ "не призвели до жодних стратегічних здобутків".

Читайте також: Україна закликала ПА ОБСЄ просувати створення спецтрибуналу для Росії

"Кремль і його пропагандисти війни намагаються спроєктувати картину неминучої перемоги для російського народу та світу. Цей наратив, однак, відірваний від реальності. Правда полягає в тому, що війна Кремля вже є військовою та дипломатичною катастрофою, яка лише послаблює Росію на довгий час. Тим часом Україна бореться за свою свободу і незалежність, і їй це вдається", - заявив Карпентер.

Він запевнив, що Сполучені Штати та їхні партнери продовжуватимуть підтримувати Україну, "щоб гарантувати, що агресивна війна Росії залишалася стратегічним провалом".

Як повідомляв Укрінформ, місія ЄС в ОБСЄ привітала Україну зі "значними успіхами у її законній боротьбі за свободу і наші спільні цінності перед обличчям агресивної війни з боку Росії". У ЄС вказали на те, що Україна звільнила 50% території, яку Росія незаконно окупувала на початку повномасштабної агресивної війни, а також "суттєво послабила наступальний військовий потенціал Росії, який та використовувала для ведення агресивної війни".

Фото: USOSCE/Colin Peters

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-