Експерт назвав три ключові пункти програми НАТО про партнерство з Україною

Експерт назвав три ключові пункти програми НАТО про партнерство з Україною

Укрінформ
Усі положення рамкового документа “Партнерство заради миру” були включені в юридично зобов'язуючий двосторонній документ - "Хартію про особливе партнерство між НАТО і Україною", і в цьому полягає його історичне значення.

Про це заявив військовий аналітик, член Громадської ліги Україна-НАТО Петро Канана під час круглого столу “30 років приєднання України до програми НАТО “Партнерство заради миру”, який відбувся в Укрінформі.

"Чому цей документ є історичним і дуже важливим? Всі його положення були включені в обов'язковий юридично зобов'язуючий двосторонній документ між Україною і НАТО - "Хартію про особливе партнерство між НАТО і Україною", - сказав Канана.

Він зазначив, що три ключові пункти цього документа мали дуже важливе значення для розвитку співпраці України з Альянсом. Це, зокрема, призначення перших двох українських офіцерів взаємодії до штаб-квартири НАТО та Кординаційного центру партнерства, взяття Альянсом зобов'язань започаткувати процес планування та оцінки сил, завдяки чому всі країни-учасниці Програми, в тому числі Україна, мали змогу вчитися планувати використання оборонних ресурсів і досягати взаємосумісності з НАТО.

Окрім того, НАТО зобов'язалося разом із партнерами розробляти доктрини і стратегії взаємодії, які у майбутньому хочуть стати членами Альянсу або долучатися до забезпечення миру і стабільності в євроатлантичному регіоні.

Канана акцентував, що рамковий документ “Партнерство заради миру” дав змогу всім країнам-учасницям Програми розвивати співпрацю в усіх сферах.

Читайте також: Працюємо над новою архітектурою безпеки, яка потрібна Україні та країнам НАТО - Зеленський

“Партнерство заради миру” (англ. Partnership for Peace) — створена у 1994 році програма військової співпраці НАТО з 19 європейськими державами та колишніми республіками СРСР з Центральної Азії, які не є членами Альянсу. Україна бере активну участь у цій програмі, у межах якої українські військові були залучені до кількох десятків спільних з країнами-членами та партнерами НАТО миротворчих навчань як на території країни, так і за кордоном.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-