Україна розраховує на збільшення постачань артснарядів з ЄС у найкоротший термін - Кулеба

Україна розраховує на збільшення постачань артснарядів з ЄС у найкоротший термін - Кулеба

Укрінформ
Українські солдати на передовій чекають рішень щодо збільшення та пришвидшення постачання ЄС артилерійських снарядів і будуть вдячні кожній європейській країні, яка посприяє тому, щоб якомога більше снарядів у найкоротший термін потрапили до України.

Про це йшлося на переговорах у Києві міністрів закордонних справ України Дмитра Кулеби та Португалії Жуау Гомеша Кравійньйо, повідомляє Укрінформ із посиланням на МЗС України.

«Сьогодні ми провели змістовні переговори з широкого кола питань. Португалія – це один з партнерів, якому не треба доводити, що досягнення стійкого миру потребує переконливої перемоги України на полі бою», - заявив міністр Дмитро Кулеба, подякувавши також Лісабону за участь в авіаційній і танковій коаліціях, передачу броньованої військової і медичної техніки, зброї та боєприпасів.

Глава МЗС зазначив, що допоки триває війна, Україна потребуватиме нарощування обсягів допомоги та забезпечення регулярності поставок. Тому сьогодні сторони обговорили подальшу військову допомогу Україні як на двосторонній основі, так і через механізми ЄС.

«Зокрема ми проговорили шляхи, яким чином ЄС може збільшити постачання артилерійських снарядів до України в необхідній кількості. Є конкретне розуміння, що і як потрібно робити. Ми вітаємо активну позицію Євросоюзу в пошуку цих рішень і маємо щиру надію, що вони увінчаються успіхом», – наголосив міністр.

«Одразу можу сказати, що українські солдати на передовій чекають на це рішення і будуть вдячні кожній європейській країні, яка посприяє тому, щоб якнайбільше артилерійських снарядів у найкоротший термін потрапили до України», – додав він.

За словами Кулеби, Україна та Португалія знаходяться на двох флангах Європи, але португальська підтримка у багатьох сенсах взірцева. Лісабон залучений до реалізації буквально всіх міжнародних ініціатив України з протидії російській агресії: «Я вдячний особисто Жуау за його тверду позицію з підтримки нашої держави».

Сторони також домовилися продовжити тісну співпрацю з реалізації Формули миру, зокрема залучення до неї нових учасників з Африки та Латинської Америки. Міністр висловив вдячність Португалії за практичний внесок у другий пункт Формули миру «Продовольча безпека» та виділення 5 млн євро на ініціативу «Зерно з України».

Однією з ключових тем переговорів стало використання заморожених російських активів для підтримки України.

«Ми розуміємо хід дискусій всередині ЄС, на рівні Групи семи. Дякуємо Португалії за конструктивну позицію в цьому питанні. Розраховуємо, що рішення буде ухвалене і щодо податку на прибуток, і самих прибутків, і російських активів як таких. Росія має заплатити за завдану шкоду. Це правомірно та справедливо», - зазначив глава МЗС.

Читайте також: ЄС має виконати свої зобов’язання щодо термінової військової допомоги для України - Мішель

Сторони також обговорили шлях України до ЄС і НАТО, зокрема кроки щодо схвалення переговорної рамки та скликання першої міжурядової конференції з проведення переговорів між Україною та Євросоюзом.

Кулеба підсумував, що за останні два роки відносини України та Португалії вийшли на рівень надійного та змістовного партнерства, а сторони будуть й надалі підтримувати регулярні контакти на всіх рівнях, адже це в інтересах України, Португалії та всієї Європи.

Читайте також: Український ВПК має стати частиною європейської оборонної промисловості - фон дер Ляєн

Як повідомлялося, 5 лютого до Києва прибули міністр закордонних справ Португалії Жоао Кравіньйо та міністр освіти Жоау Кошта. Глава МЗС під час візиту заявляв, що в його країні розуміють, що російський диктатор Володимир Путін намагається дестабілізувати Європу на покоління.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-