Європейські міністри закордонних справ проведуть стратегічну дискусію по Україні

Європейські міністри закордонних справ проведуть стратегічну дискусію по Україні

Укрінформ
Міністри закордонних справ країн ЄС 3 лютого проведуть стратегічну дискусію щодо подальшої підтримки України та її майбутнього місця в Європейському Союзі.

Про це у Брюсселі під час брифінгу для преси сказав речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Порядок денний цієї зустрічі був визначений. В тому, що стосується України, ці обговорення (навколо військової допомоги – ред.) все ще тривають. Дискусія завтра буде неформальною. Вона стосуватиметься більш загальних, ширших тем і буде стратегічною за своєю природою. Конкретні речі вирішуються на формальних зустрічах. Завтра міністри обговорять стратегічні питання щодо підтримки України та місце, яке Україна матиме в ЄС», - зазначив Стано.

Він нагадав, що ця неформальна зустріч міністрів закордонних справ (Gymnich) відбувається де-факто між двома формальними засіданнями Ради міністрів ЄС із закордонних справ, - одна відбулася два тижні тому у січні, інша запланована за два тижні у лютому. Під час таких неформальних зустрічей урядовці не обговорюють оперативні питання на кшталт майбутньої місії ЄС у Червоному морі. Натомість вони проводять стратегічно орієнтовані дебати та обмінюються думками щодо конкретних тем. Цієї суботи такими темами будуть Африка, Туреччина й Україна.

Ця неформальна стратегічна дискусія відбудеться в суботу виключно за участі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС, запрошення будь-яких іноземних гостей цього разу не передбачено.

Читайте також: Держави ЄС наближаються до спільного розуміння принципів роботи Фонду підтримки України - Ченцов

Як йдеться на сайті Бельгійського головування ЄС, європейські міністри розпочнуть зустріч вже сьогодні у форматі робочого ланчу в бельгійському Африканському музеї у присутності міністрів країн ASEAN, які сьогодні беруть участь у 24-му Форумі ЄС- ASEAN у Брюсселі.

Як повідомлялося, Європейська рада, що відбулася 14-15 грудня у Брюсселі, ухвалила політичне рішення розпочати переговори з Україною щодо членства в ЄС. Під час спеціальної Європейської ради, яка відбулася 1 лютого, глави держав та урядів всіх 27 країн ЄС ухвалили ще одне історичне рішення та підтримали створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро на 2024-2027 роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-