Туск перед самітом у Брюсселі переконуватиме Фіцо підтримати допомогу Україні

Туск перед самітом у Брюсселі переконуватиме Фіцо підтримати допомогу Україні

Укрінформ
Глава польського уряду Дональд Туск перед самітом ЄС у Брюсселі 1 лютого проведе розмову із словацьким колегою Робертом Фіцо, аби той підтримав усі рішення щодо фінансової та військової підтримки України.

Про це Туск повідомив під час пресконференції у Варшаві, передає кореспондент Укрінформу.

“Завтра, перед візитом до Брюсселя, я розмовлятиму з прем’єром Робертом Фіцо, який також робив доволі скептичні заяви щодо України, хоча на самій Єврораді був солідарний з усіма”,- зазначив Туск.

Як підкреслив польський прем’єр, в інтересах Словаччини – не залишатися поза політичним і моральним мейнстрімом Європи, “де опинився Орбан зі своєю пропутінською риторикою і блокуванням допомоги для України під час війни”.

Туск зазначив: можна дискутувати, що і робитиметься в Польщі, про економічну співпрацю з Україною, адже Польща "хотітиме заробляти, а не втрачати". 

“Є багато справ, які вимагають аналізу, дискусій, і кожен в Європі має право аналізувати, що в його інтересах, а що ні. Але що стосується підтримки України в її воєнних зусиллях проти Росії, яка на неї напала і яка становить загрозу для усієї Європи, то ми всі повинні бути з одного боку. А якщо хтось з іншого боку, то він фактично виключається з Європи”,- наголосив Туск.

Він запевнив, що розмовлятиме з європейськими лідерами, зокрема з Фіцо, про те, наскільки важливо не порушувати солідарність у межах ЄС - міжнародної організації, яка слідкує за дотриманням базових цінностей.

Читайте також: Орбан у справі України «залишився сам на полі бою» - Туск

“Кожен, хто порушує цей антипутінський і проукраїнський фронт, ставить під загрозу також нашу незалежність і безпеку. Тому ми маємо також сильні національні причини для переконування словаків діяти так”,- підсумував польський прем’єр. 

Як повідомляв Укрінформ, 1 лютого відбудеться спеціальне засідання Європейської ради, під час якого лідери держав та урядів ЄС ухвалюватимуть рішення щодо внесення змін до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки. Пропозиції Єврокомісії передбачають створення так званого Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро на наступні чотири роки, які забезпечать сталу підтримку для України зараз, а також у перспективі, під час повоєнного відновлення країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-