Президентка ЄСПЛ: Росія залишається відповідачем у тисячах справ попри виключення з Ради Європи

Президентка ЄСПЛ: Росія залишається відповідачем у тисячах справ попри виключення з Ради Європи

Укрінформ
Після припинення Росією членства в Раді Європи вона більше не є високою стороною Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, але залишається державою-відповідачем у тисячах заяв.

Про це президентка Європейського суду з прав людини Шіфра О'Лірі сказала під час щорічної пресконференції, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Після припинення Росією членства в Раді Європи у 2022 році вона більше не є високою стороною Конвенції. Але вона залишається державою-відповідачем у тисячах заяв, які чекають на розгляд”, - заявила вона.

Вона також зазначила, що на кінець 2023 року кількість заяв, що очікують на розгляд ЄСПЛ, хоча й висока – 68 450, але значно зменшилася, як порівняти з кінцем 2022 року, коли було 74 650 справ.

За її словами, із 38 260 заяв, розглянутих у 2023 році, по 6 931 було винесено рішення. Це на 66% більше, ніж у 2022 році.

Як повідомлялося, Європейський суд з прав людини є судовим органом, юрисдикція якого поширюється на держави-члени Ради Європи, що ратифікували Конвенцію про захист прав людини та основоположних свобод.

Читайте також: Росія відповідатиме за всі свої злочини в Україні - делегація Євросоюзу в ОБСЄ

У ЄСПЛ 2 352 (38%) справ, які перебували на розгляді на кінець 2022 року, стосувалися РФ, яка була виключена з Ради Європи 16 березня 2022 року через її агресію проти України. Через шість місяців Росія припинила участь у Європейській конвенції з прав людини, але відповідно до міжнародного права, зобов’язана виконувати рішення Європейського суду.

Зобов’язання виконувати рішення ЄСПЛ не має обмежень у часі. На практиці це означає, що якщо РФ у майбутньому матиме намір повернутись до Ради Європи, вона буде зобов’язана виконати всі рішення ЄСПЛ.

Фото: agensir.it

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-