Єрмак пояснив, чому Китай і країни Глобального Півдня поки не приєдналися до Формули миру

Єрмак пояснив, чому Китай і країни Глобального Півдня поки не приєдналися до Формули миру

Укрінформ
Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак не вважає неможливим переконати Китай і країни Глобального Півдня підтримати Формулу миру, це просто потребує додаткової роботи.

Про це він сказав в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна", передає Укрінформ. 

"І тому в даному випадку – це така нова абсолютно дія (Формула миру - ред.), тому вона потребує часу для роз'яснення. Точно одразу скажу: я не бачу безвиході у плані, що це неможливо (переконати Китай і країни Глобального Півдня та Латинської Америки у підтримці Формули миру - ред.). Це потребує роботи", - зазначив Єрмак.

За його словами, у тому, що ці країни поки що не приєдналися до Формули миру, існує кілька причин.

"Перша – вважаю, що, на жаль, тут є наша велика помилка. За останні 30 років ми були недостатньо представлені в цих країнах, недостатньо говорили їм про Україну. В результаті вони не мають чіткого уявлення, що таке Україна, за що ми боремося і т.д. Але ми маємо таке завдання. Цю помилку ми до кінця ще не виправили, але фактично ми точно над ними всіма працюємо. Президент поставив таке завдання", - сказав Єрмак.

Читайте також: Китай заявляє, що підтримує всі зусилля, які допоможуть відновити мир в Україні

Друга причина, за його словами, – це, безперечно, вплив Росії і відносини цих країн з Радянським Союзом та їх уявлення, що Росія - це на 100% СРСР. "Тобто вони навіть не знають, яку роль відігравала у СРСР Україна чи інші країни колишнього Союзу. Тобто, це вплив Росії, яка, звичайно, категорично робить все, щоб не допустити знайомства з їх реальною роллю", - зауважив керівник ОП.

Третя причина, зазначив він, – це, "умовно кажучи, моменти, пов'язані із відносинами цих країн із країнами, які сьогодні є союзниками України".

І четверте, пояснив керівник ОП, – це відсутність із багатьма з цих країн реальних тісних відносин.

"Хоча, чесно скажу, з багатьма в Індії, Бразилії, Південній Африці я спілкуюся. З людьми, які є найближчими радниками лідерів цих країн, розмовляю мінімум раз на місяць, а то й частіше. Пояснити, чому саме Формула миру це шлях до миру – це робота, і вона потребує часу. Чесно кажучи, мене це не дивує, тому що до цього найчастіше використовувалися варіанти різних форм використання посередників, що в нашому випадку зазнало повного фіаско з 2014 року", - зазначив Єрмак.

При цьому він підкреслив, що за період зустрічей нацрадників щодо Формули миру від Копенгагена до Давосу Україна уже зробила колосальну роботу. "Сьогодні за нашою Формулою включено 82 країни. І, чесно кажучи, нехай на сьогодні з багатьма країнами світу ми ще не знайшли повного розуміння, але ми точно говоримо, може, ще й не як друзі, а як добрі товариші, які чують один одного. Це дуже важливо", - додав керівник ОП.

Єрмак також вважає, що Україна і Китай мають усі шанси поглибити свої двосторонні відносини, в тому числі вирішити низку питань, які залишились з минулого: "Я впевнений, що з цією країною (Китаєм – ред.), яка була найбільшим торговим партнером України, країною, з якою потенційно маємо багато взаємовигідних напрямів, ми маємо шанс знайти підстави для розвитку двосторонніх відносин".

Глава ОП зауважив, що, на жаль, відносини з Китаєм Україні дісталися, як і багато іншого, "з певною, м'яко скажемо, спадщиною, де є безліч питань з минулого", питань невирішених і з погляду китайської сторони не зовсім зрозумілих.

Читайте також: ЄС закликав Китай не постачати Росії зброю та підтримати українську Формулу миру

"Українська сторона, український Президент точно готові до вирішення цих питань. Зеленський мав дві дуже гарні, дуже конструктивні розмови з Сі Цзіньпіном. Я можу сказати, що я був вражений глибиною знань китайського лідера щодо України та його теплим ставленням до нас. Ви знаєте, що він був свого часу і в Одесі, і на Одещині. Я вважаю, що ми маємо з Китаєм великий потенціал. Ще раз - потрібно просто працювати", - наголосив керівник ОП.

Як повідомляв Укрінформ, 14 січня у Давосі учасники зустрічі радників з питань національної безпеки та зовнішньополітичних радників країн щодо імплементації Формули миру розглянули другу п’ятірку пунктів Української формули миру та напрацювання з їх реалізації.

Міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс на зустрічі радників з питань національної безпеки та політичних радників лідерів держав у Давосі сказав, що Китай, який не брав участі у форумі в Давосі, буде важко залучити до мирних переговорів України з Росією, однак цього треба прагнути.

Речник МЗС КНР Ван Веньбін заявляв, що Китай і Україна постійно підтримують комунікацію та обмінюються думками з питань, що становлять взаємний інтерес.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-