Глава МЗС Франції - про допомогу Україні: Росія грає на слабкості та втомі наших союзників

Глава МЗС Франції - про допомогу Україні: Росія грає на слабкості та втомі наших союзників

Укрінформ
У своєму першому після початку роботи в уряді інтерв'ю міністр Європи та закордонних справ Франції Стефан Сежурне назвав питання України довгостроковим пріоритетом та заявив, що його відомство готує низку заяв для президента Макрона під час його візиту в Київ у лютому.

Як повідомляє Укрінформ, про це Сежурне сказав у неділю в інтерв’ю Le Parisien.

«Це важливо, оскільки Росія грає на слабкості та втомі наших союзників. Я мав змістовні переговори з президентом Зеленським, який виклав свої основні потреби для продовження опору. Тепер ми повинні працювати над підготовкою низки заяв, які можна було б зробити на місці, під час візиту Емманюеля Макрона в лютому», - сказав міністр.

За словами Сежурне, Франція завжди допомагала українцям, і «ми будемо продовжувати це робити, і Україна може розраховувати на Францію. Це також важливий меседж для французів, оскільки наслідки поразки України були б значними».

Сежурне припустив, що одним з наслідків гіпотетичної поразки України міг би стати контроль Росії над 30 відсотками світового експорту пшениці, і французькі фермери були б атаковані на ринках. «Результатом стала б інфляція і, ймовірно, дуже серйозна продовольча проблема. Тому ми повинні підтримати українців і не дати цьому конфлікту загрузнути», - вважає Сежурне.

Глава МЗС також прокоментував твердження України, про те, що серед компонентів до російських ракет є французькі складники: «Ми перебуваємо в процесі оцінки цього. Але це може бути питання залишків від старих контрактів. У будь-якому разі, немає доведених фактів незаконної передачі (комплектуючих – ред.) з боку наших виробників. Але коли треті країни не дотримуються санкційного режиму, то неминуче виникає обхідний шлях», - стверджує міністр.

На його думку, двостороння безпекова угода, яку президент Макрон має намір підписати у Києві, не втягне Францію у війну, оскільки вона не зможе «щось змінити в характері конфлікту і в нашій участі в ньому. Є країна, на яку напали - Україна, і цілком законно і морально допомогти їй захистити себе. Цього очікують українці, щоб мотивувати їх вистояти у цій війні».

Сежурне також знов спростував російське твердження, що нібито в Україні воюють французькі найманці: «Росія вже привчила нас до грубих маніпуляцій. Це лише один випадок, будуть і інші. Давайте не будемо в це втягуватися», - закликав міністр.

Читайте також: Макрон анонсував візит до України та передачу десятків ракет SCALP

Як повідомлялось, новопризначений міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне свій перший після призначення закордонний візит здійснив саме до Києва. Він прибув до української столиці у суботу, 13 січня. З Володимиром Зеленським вони обговорили, зокрема, оборонні потреби України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-