Глава МЗС Швеції про вступ України в ЄС: Можна бути і оптимістами, і реалістами

Глава МЗС Швеції про вступ України в ЄС: Можна бути і оптимістами, і реалістами

Укрінформ
Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрем вважає, що стосовно часових перспектив готовності України до членства в ЄС можна бути і оптимістами, і реалістами одночасно, оскільки за два роки війни зроблено гарний заділ для майбутньої євроінтеграції.

Про це Більстрем сказав під час дискусії, організованої Фондом Віктора Пінчука, в рамках проєкту «Вирішуючи твоє майбутнє» у Давосі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми можемо бути і оптимістами, і реалістами одночасно (стосовно часових перспектив готовності України до членства в ЄС – ред.). Перш за все надзвичайно вражає, скільки реформ було втілено в Україні під час війни, і це, звісно, заслуговує на високу оцінку. Україна доволі довго чекала на можливість навіть набуття статусу кандидата в члени ЄС, але для цього мало було зроблено, а тепер за короткий період зроблено дуже багато, і це гарний заділ на майбутнє», - сказав глава МЗС Швеції.

Водночас він зауважив, що не може назвати конкретних термінів вступу України до ЄС, тому що «танго танцюють двоє» - і Україна, і Євросоюз мають зробити свою частину роботи.

«Але це рішення (про початок перемовин з Україною про вступ до ЄС – Ред.) було історичним, і якщо ми вже так багато зробили за короткий термін, то що нам заважає рухатися далі динамічно?», - зазначив Більстрем.

Читайте також: Українська делегація провела у Давосі зустрічі з представниками європейських країн

Міністр закордонних справ Швеції акцентував, що Україна має продовжувати реалізацію реформ, зокрема антикорупційної, судової та інших, а ЄС зі свого боку має усвідомити, що і «там щось повинно змінитися, зокрема, в тому, що стосується сільськогосподарської політики».

«ЄС має бути готовий прийняти і український сільськогосподарський сектор, а для цього ЄС має сам реформуватися. Про це треба думати, і політичне керівництво (країн-членів ЄС – Ред.) повинне мати відповідний менталітет і переконувати виборців у своїх країнах, що Україна є перевагою і принесе користь тим організаціям і спільнотам, до яких вона належатиме», - заявив глава шведської дипломатії.

Як повідомляв Укрінформ, на полях Всесвітнього економічного форуму у Давосі Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляйєн та домовився про початок скринінгу українського законодавства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-