Треба затвердити статус НАЗК як єдиного органу, що формує антикорупційну політику - Новіков

Треба затвердити статус НАЗК як єдиного органу, що формує антикорупційну політику - Новіков

Укрінформ
Необхідно затвердити статус Національного агенства з питань запобігання корупції як єдиного органу, що формує антикорупційну політику держави.

Про це повідомив голова НАЗК Олександр Новіков у інтерв’ю Укрінформу.

«Один із головних викликів для антикорупції наразі пов'язаний із призначенням нового голови НАЗК», - зазначив Новіков.

Новіков висловив сподівання, що новий голова НАЗК збереже місію та цінності агентства.

Також він сподівається, що міжнародна комісія, яка буде рекомендувати уряду кандидата на посаду голови, оцінить успіхи команди НАЗК, «щоб цей авторитет, репутація і конкретні результати, які ми продемонстрували, призвели до того, щоб наступним головою став представник Національного агентства, людина, яка працювала в нашій команді з 2020 року».

Очільник антикорупційного органу уточнив, що наразі 5 з 24 претендентів на посаду голови НАЗК - працівники Національного агентства, ще кілька - колишні працівники.

«Другий виклик - утвердження статусу НАЗК як органу, який формує антикорупційну політику в Україні. Якщо ми його подолаємо, всі інші цілі Нацагентства будуть досягнуті значно краще», - наголосив посадовець.

Читайте також: Декларації військкомів будуть під прицілом НАЗК - Ситник

За його словами, відповідно до Конвенції ООН проти корупції, Конституції України, Закону України “Про запобігання корупції” тільки НАЗК має формувати антикорупційну політику, зокрема готувати антикорупційні проєкти актів, проте «зараз уряд порушує ці норми».

«Третій виклик — налагодження взаємодії з стейкхолдерами, пояснення суспільству, міжнародним партнерам і громадським організаціям ролі та цілей НАЗК, способів досягнення цілей», - зауважив Новіков.

Він акцентував, що роль – «не саджати корупціонерів, а зробити так, щоб їх взагалі не було, щоб корупція була неможливою».

«Це те, до чого має прийти Україна, і те, що мають вимагати українці — не більше посадок, а менше: менше злочинів, менше корупції», - наголосив очільник Нацагентства.

Окрім того, посадовець вважає, що ще одним викликом для НАЗК і антикорупції залишається імплементація Державної антикорупційної програми, Антикорупційної стратегії.

Новіков підкреслив, що громадяни вважають корупцію другою найбільшою проблемою після війни, тож влада та антикорупційні органи мають багато працювати, щоб налаштувати всю державну та суспільну систему на доброчесність.

Читайте також: Звітування у Реєстрі прозорості буде обов’язковим тільки для лобістів - голова НАЗК

«Ефективна імплементація Державної антикорупційної програми і Антикорупційної стратегії – безпрограшний варіант вирішення проблеми корупції», - резюмував голова НАЗК.

Як повідомляв Укрінформ, Національне агентство з питань запобігання корупції внесло припис Прем’єр-міністрові Денису Шмигалю, за те що уряд не надав 131 постанову для проведення антикорупційної експертизи НАЗК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-