Зеленський обговорив із прем'єркою Естонії оборонні потреби України

Зеленський обговорив із прем'єркою Естонії оборонні потреби України

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із прем’єр-міністеркою Естонії Каєю Каллас, обговорили міжнародне співробітництво і оборонну підтримку України.

Про це повідомляється на сайті Президента, передає Укрінформ.

"У межах офіційного візиту до Естонської Республіки Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Прем’єр-міністеркою Естонії Каєю Каллас. Лідери обговорили важливі ініціативи Естонії щодо оборонної підтримки України, зокрема створення артилерійської коаліції, ІТ-коаліції, запуск Талліннського механізму для посилення кіберпідтримки України", - йдеться у повідомленні.

Зеленський висловив сподівання на активну підтримку з боку естонського бізнесу в посиленні оборонних спроможностей України, зокрема, в питанні виготовлення БпЛА для потреб нашої держави.

Сторони відзначили початок переговорів про двосторонню угоду щодо безпекових гарантій, які наша держава прагне отримати до набуття членства в НАТО.

Співрозмовники погодилися і надалі докладати спільних зусиль для наближення України до членства в НАТО, до набуття членства в ЄС після старту відповідних переговорів у грудні 2023 року.

Президент наголосив на важливості повної підтримки з боку Естонії щодо розблокування рішення про надання Україні 50 млрд євро допомоги від Євросоюзу.

Зеленський також подякував Естонії за лідерство в питанні конфіскації російських активів для потреб України, розробки національного механізму компенсації та в цілому за всебічну військову, фінансову та гуманітарну допомогу й солідарність у боротьбі з російським агресором.

«Увесь цей шлях ми проходимо разом і відчуваємо вашу підтримку і на полі бою. Ми вдячні за всі оборонні пакети й за адвокацію нашого майбутнього членства у Європейському Союзі. Це також зміцнює і наших воїнів, і всіх цивільних людей. Також ваш голос гучно звучить щодо підтримки майбутнього України в НАТО», – сказав Володимир Зеленський.

Глава держави високо оцінив готовність Естонії в межах «Стратегії перемоги України» продовжувати військову та фінансову допомогу нашій країні у найближчі роки.

«Дякуємо вам за те, що ви плануєте спрямовувати певну частину вашого бюджету на підтримку обороноздатності нашої держави, наших людей. Я вважаю, що це приклад правильної, потужної фінансової платформи», – сказав він.

Каллас, своєю черго, зазначила, що нині партнери працюють над питанням використання заморожених російських активів для відновлення України та над притягненням Росії до відповідальності.

Крім того, було відзначено лідерську практичну роль Естонії у відбудові та економічному відновленні України, не чекаючи завершення війни, патронат над Житомирською областю та реалізацію конкретних проєктів.

«Дякуємо і за надання Естонією медичної реабілітації та протезування нашим захисникам, за передачу Україні четвертого військового мобільного шпиталю. Такі дії рятують життя», – наголосив Президент.

Читайте також: Прем’єрка Естонії закликала інші держави перерозподілити ресурси, щоб надати їх Україні

Як повідомляв Укрінформ, Президент України 10 січня побував з візитом у Литві. 11 січня він прибув до Естонії. Увечері Зеленський має намір відвідати Латвію.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-