Білий дім підтримує конфіскацію активів РФ на користь України - Bloomberg

Білий дім підтримує конфіскацію активів РФ на користь України - Bloomberg

Укрінформ
Адміністрація президента США Джо Байдена підтримує законопроєкт, який дозволить конфіскувати близько $300 млрд заморожених російських активів і направити ці кошти на відбудову України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg.

«Законопроєкт надасть виконавчій владі повноваження, необхідні для конфіскації російських суверенних активів на користь України», – йдеться в меморандумі Ради нацбезпеки – одному з трьох таких повідомлень, з якими ознайомилося агентство Bloomberg.

Як зазначається у публікації, підтримка Байденом цього кроку з'явилася на тлі блокування республіканцями в Конгресі виділення Україні понад 60 мільярдів доларів, частково через побоювання, що Вашингтон несе занадто великий фінансовий тягар.

Видання пише, що Білий дім намагається врівноважити це занепокоєнням тим, що такий крок може зашкодити репутації фінансової системи США та спровокувати втечу від долара.

Адміністрація Байдена також хоче узгодити цей крок із союзниками по G7, особливо в Європі, де зберігається близько 200 мільярдів доларів заморожених активів РФ, та де менше підтримують їхній арешт, особливо в односторонньому порядку, зазначає Bloomberg.

«Разом з нашими партнерами з G7 ми вивчаємо всі варіанти, які відповідають нашим відповідним правовим системам і міжнародному праву, щоб допомогти Україні отримати компенсацію від Росії», – йдеться в заяві Держдепу США.

За словами неназваного високопосадовця Білого дому, Рада нацбезпеки підтримує цей захід як частину низки інструментів, які США розглядають для того, щоб змусити Росію заплатити за збитки, завдані війною. За оцінками Світового банку, відновлення України може коштувати близько 411 мільярдів доларів.

За словами джерела видання, очікується, що ця тема буде порушена на зустрічі лідерів G7 у річницю вторгнення РФ в Україну наступного місяця.

У Конгресі США бачать можливість того, що це рішення можуть прийняти як частину додаткового пакету підтримки України.

Ідея використання коштів Росії для фінансування відновлення України розглядається як спосіб посилити підтримку Києва, оскільки деякі республіканці виступають проти продовження фінансування, йдеться у публікації. Спікер Палати представників від республіканців Майк Джонсон підтримав цю ідею в інтерв'ю New York Post, назвавши її «надзвичайно відповідальною справою для нас».

Авторами «закону про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців» є конгресмени Джим Ріш та Шелдон Вайтхаус. «У Сенаті існує широка двопартійна згода з цього приводу. Після року переговорів комітету настав час розглянути цей законопроєкт», - заявив Ріш.

Демократи та республіканці в комітеті розходяться в думках щодо двох ключових частин законопроєкту, адже він вимагає від Байдена координувати свої дії з країнами G7 щодо арешту активів, але не вимагає їхнього схвалення, що, на думку деяких, може дати США можливість діяти в односторонньому порядку.

Законопроєкт також містить формулювання, покликані перешкодити Росії оскаржити арешт в американських судах, що може бути потенційно вразливим з точки зору відповідності Конституції.

Читайте також: Республіканці у «Плані перемоги в Україні» пояснили, як США мають допомогти здолати Росію

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розраховує на схвалення у 2024 році правової рамки щодо конфіскації заморожених російських активів на користь України.

США наприкінці минулого року запропонували робочим групам G7 вивчити способи конфіскації 300 млрд доларів заморожених російських активів, оскільки союзники поспішають узгодити план до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Фото: Official White House

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-