НАЗК відновило державне фінансування партії «Голос»

НАЗК відновило державне фінансування партії «Голос»

Укрінформ
Національне агентство України з питань запобігання корупції відновило державне фінансування статутної діяльності політичної партії «Голос».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НАЗК.

Рішення прийнято на виконання частини 3 статті 17-7 Закону «Про політичні партії в Україні».

У НАЗК нагадали, що встановили порушення за результатами аналізу звіту партії «Голос» про майно, доходи та зобов’язання фінансового характеру за ІІ квартал 2020 року, про що склали відповідний висновок від 21 грудня 2020 року. Йшлося про відображення недостовірних відомостей про витрати коштів на користь низки фізичних осіб-підприємців на загальну суму 1 328 280 гривень. Виконання послуг цими контрагентами не було належним чином підтверджене документально.

Разом з тим, після відновлення обов'язку звітування для політичних партій (обов’язок партій подавати звіти був призупинений на понад три роки через обмеження COVID-19, а повноваження НАЗК перевіряти звіти - після запровадження воєнного стану), партія «Голос» 28 грудня 2023 року подала до НАЗК уточнюючий звіт за ІІ квартал 2020 року для розгляду питання про відновлення держфінансування.

Разом зі звітом партія надала первинні документи, зокрема додаткові угоди з контрагентами від 21 грудня 2021 року. В межах угод сторони погодили вважати послуги вартістю 1 328 280 гривень такими, що не були надані. Відповідні кошти мають бути повернуті на рахунок партії не пізніше трьох календарних років з моменту укладення цих угод, тобто до 21 грудня 2024 року.

Стаття 17-7 закону зобов’язує НАЗК після отримання уточнюючого звіту розглянути питання про відновлення державного фінансування статутної діяльності відповідної партії.

За відсутності обставин, які б свідчили про повноваження подальшого зупинення фінансування, Нацагентство прийняло рішення про відновлення фінансування "Голосу", адже партія усунула причини, які зумовили зупинення державного фінансування її статутної діяльності.

Після рішення НАЗК зупинити фінансування «Голосу» у 2020 році партія подала позов до суду, зокрема щодо визнання протиправним відповідного наказу Нацагентства та його скасування.

Справа дійшла до Верховного суду, який підтримав доводи НАЗК та скасував рішення судів першої та апеляційної інстанцій в частині скасування наказу про зупинення державного фінансування партії.

Верховний суд направив справу на новий розгляд до суду першої інстанції та констатував, що НАЗК має повноваження здійснювати перевірку всього пакету документів, який стосується звіту політичної партії, і така перевірка має законодавче підґрунтя та легітимну мету.

18 жовтня 2022 року суд першої інстанції взагалі закрив провадження на підставі клопотання самої ж партії.

Водночас, підкреслили у НАЗК, рішення про відновлення фінансування політичної партії є чіткою вимогою закону та не пов’язане із зазначеними судовими процесами.

Підтверджуючі документи та уточнюючий звіт не були предметом первинної перевірки, а також не досліджувались судами.

В агентстві нагадали, що до початку 2020 року практика перевірки звітів політичних партій, які отримують державне фінансування, не встановлювала підстав для зупинення державного фінансування.

Після перезавантаження НАЗК у 2020 році через виявлені порушення у звітах Нацагентство зупиняло фінансування двох партій – «ВО «Батьківщина» і «Голос», а у 2021 році – фінансування партії «Слуга народу», яка добровільно подала звіт до НАЗК. При цьому після усунення цими партіями порушень НАЗК відновило їх фінансування.

Такі рішення є унікальною практикою не лише в Україні, а й за кордоном, та дозволяють формувати культуру доброчесного використання державних коштів для цілей статутної діяльності політичних партій, наголосили у НАЗК.

Читайте також: НАЗК склало протокол за корупційне правопорушення щодо голови КРАІЛ

Як повідомляв Укрінформ, партія «Слуга народу» повернула до державного бюджету 48 мільйонів 967 тисяч гривень невикористаних коштів державного фінансування за 2022 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-