Понад 70% українців - проти відставки Залужного

Понад 70% українців - проти відставки Залужного

Опитування
Укрінформ
Переважна більшість українців – 72% – негативно поставилися би до можливої відставки головнокомандувача Збройних сил Валерія Залужного.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) 4–10 грудня 2023 року.

За даними опитування, лише 2% респондентів поставилися б до цього позитивно. Ще 21% мають нейтральне сприйняття цього, а 5% не змогли сформулювати свою думку.

Серед респондентів, які довіряють Президентові Володимиру Зеленському, 71% поставилися би негативно до рішення звільнити Залужного (і лише 3% поставилися би до цього позитивно). Як зазначають соціологи, більшість населення критично ставиться до відставки Залужного у всіх регіонах країни.

При цьому в те, що між Зеленським та Залужним можуть бути певні розбіжності чи тертя, вірять 43% українців. Утім з них лише 8% вважають, що ситуація дуже серйозна, а решта 35% вважають ці непорозуміння не дуже серйозними. Взагалі не вважають, що є певний конфлікт – 39%, а 18% не змогли визначитися зі своєю думкою. У всіх регіонах погляди респондентів з цього питання досить подібні.

Що стосується довіри військовим командувачам, то, за даними опитування, мають високу довіру населення головком Залужний, а також начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов та командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський, а різниця у частках довіри є більшою мірою наслідком різного рівня обізнаності про них. Так, серед загалом усіх респондентів 92% довіряють Залужному, 60% – Буданову (але 18% не знають його), 33% – Сирському (але 48% не знають його).

У перерахунку до тих, хто знає цих командувачів, 94% довіряють Залужному, 73% – Буданову і 63% – Сирському. Водночас рівень недовіри серед тих, хто їх знає, становить 5% для Залужного, 24% – для Буданова, 29% – для Сирського. Як додали у КМІС, у всіх регіонах ситуація досить подібна, і у всіх регіонах військові командувачі користуються досить високою довірою.

Київський міжнародний інститут соціології провів всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус», до якого були додані запитання щодо довіри військовим командувачам та щодо можливої відставки Залужного. Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитано 1200 респондентів, які мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами за кордоном.

Читайте також: Фейсбучні чвари є зайвими - Зеленський про звинувачення Безуглої у бік Залужного

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,2% для показників, близьких до 50%; 2,7% – для показників, близьких до 25%; 2,1% – для показників, близьких до 10%; 1,4% – для показників, близьких до 5%.

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. Загалом, у КМІС вважають, що отримані результати зберігають високу репрезентативність для населення України, яке проживає на підконтрольній уряду території, та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Як повідомляв Укрінформ, 19 грудня на підсумковій пресконференції Президент Володимир Зеленський заявив, що у нього робочі стосунки із головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, від нього він чекає результатів на полі бою.

Фото: Serhii Nuzhnenko/RadioSvoboda.org (RFE/RL)  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-