Україна вітає ухвалення Генасамблеєю ООН резолюції щодо прав людини на окупованих територіях

Україна вітає ухвалення Генасамблеєю ООН резолюції щодо прав людини на окупованих територіях

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України вітає принципову позицію Генеральної асамблеї ООН, яка підтвердила, що тимчасово окуповані Росією території, включно з Кримом, залишаються невід’ємними частинами суверенної території України.

Про це йдеться у коментарі зовнішньополітичного відомства щодо ухвалення оновленої резолюції «Ситуація з правами людини на тимчасово окупованих територіях України, включаючи Автономну Республіку Крим та місто Севастополь», передає Укрінформ.

У МЗС зазначили, що Генеральна асамблея вкотре підтвердила суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів та невизнання будь-яких змін статусу українських територій, включаючи результати будь-яких так званих «виборів».

«Вітаємо той факт, що статус тимчасово окупованих РФ територій України, включно з Автономною Республікою Крим і містом Севастополь, як невід’ємних частин суверенної території України, залишається принциповою позицією Генеральної асамблеї», - заявили у відомстві.

У коментарі зазначається, що у цьому зв’язку Генеральна асамблея ООН вимагає від Російської Федерації негайно припинити агресію проти України та вивести всі свої збройні сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Читайте також: Кислиця відповів делегації РФ на звинувачення у виступі неросійською мовою

Окрім того, Генеральна асамблея закликає РФ припинити депортацію українських дітей, будь-яку зміну статусу цих дітей, наголошує, що Російська Федерація як держава-окупант несе повну відповідальність за катастрофічні наслідки для економіки, сільськогосподарської діяльності та екології регіону, спричинені підривом Каховської ГЕС, на окупованій нею території.

Генеральна асамблея також засуджує захоплення Запорізької АЕС, її персоналу та створення постійних ризиків і загроз, передусім безпрецедентну ядерну та радіаційну небезпеку, для населення України, сусідніх держав та міжнародної спільноти, а також цілеспрямовані терористичні атаки ракетами та БПЛА по цивільній інфраструктурі, що призводять до великих жертв серед цивільного населення.

У резолюції вказується на неприпустимість атак на українську цивільну портову інфраструктуру та зернові термінали, блокаду українських портів, а також погроз застосування сили проти цивільних і торговельних суден, що завдає суттєвої шкоди глобальній продовольчій безпеці.

Читайте також: Росіяни вербують «кадетів» на окупованій території Луганщини - Центр нацспротиву

«Ми вдячні міжнародній спільноті за підтримку нашої держави у відстоюванні територіальної цілісності та суверенітету, прав людини та основоположних свобод. Повернення поваги до цих принципів стане найефективнішим способом досягнення всеохоплюючого, справедливого та сталого миру в Україні та посилення європейської і глобальної безпеки», - зазначили в МЗС і додали, що чітка позиція країн-членів ООН, які підтримали резолюцію, сприятиме притягненню до відповідальності усіх причетних до вчинення грубих порушень прав людини та воєнних злочинів і запобігатиме повторенню подібних злочинів у майбутньому.

Як повідомляв Укрінформ, 19 грудня Генеральна асамблея ООН ухвалила 78 голосами «за» оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини на тимчасово окупованих територіях України, включаючи Автономну Республіку Крим та місто Севастополь».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-