Кулеба закликав партнерів наростити виробництво зброї

Кулеба закликав партнерів наростити виробництво зброї

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав партнерів наростити виробництво зброї та запевнив водночас, що Україна готова продовжувати боротися з окупантами навіть у разі зменшення західної допомоги.

Про це він сказав в інтерв’ю програмі новин Tagesschau телеканалу ARD, передає Укрінформ.

«Україна разом із партнерами мають підвищити обсяги виробництва зброї, діяти разом як збройова коаліція, як брати по зброї», - сказав Кулеба у відповідь на констатацію того, що Росія активно нарощує своє збройне виробництво.

Щодо німецьких далекобійних ракет Taurus, які б Україна хотіла отримати, міністр сказав, що продовжується конструктивний діалог з урядом Німеччини щодо постачання цієї зброї.

«Ми чуємо аргументи, які навела німецька сторона, ми наводимо власні аргументи. Розмова триває… Я працюю над тим, щоб Україна отримала все їй потрібне», - сказав глава МЗС і додав, що неодноразово Україна та Німеччина знаходили відповіді на найскладніші питання та розв'язували найскладніші проблеми.

Кулеба також подякував канцлеру ФРН Олафу Шольцу за «рішучість, яку він продемонстрував, щоб запобігти вето Угорщини» при ухваленні рішення про початок переговорів про вступ України в ЄС.

Це рішення Євроради, на переконання українського топдипломата, є також сигналом Америці, що Європа залишається непохитною у підтримці України, воно стимулюватиме США ухвалити свої рішення щодо подальшої допомоги Україні.

Міністр підкреслив, що треба залишатися непохитними в захисті України та всієї Європи, особливо в складний 2024 рік, який є роком виборів; залишатися рішучими у підтримці один одного, адже на кону стоїть безпека всієї Європи. Він нагадав, що в грудні 2021 року президент РФ Путін офіційно висунув вимогу НАТО піти з Центральної Європи та фактично оголити ці країни.

Коментуючи настрої в самій Україні, Кулеба сказав, що не бачить в Києві протестів проти продовження оборони від агресора. Абсолютна більшість українців, згідно з соцопитуваннями, прагнуть миру, що природно.

«Ми нормальні люди, ми прагнемо миру. Але абсолютна більшість українців так само виступають категорично проти будь-яких поступок Росії, у тому числі в разі, якщо допомога Заходу зменшиться», - сказав Кулеба та навів як приклад акції перед мерією Києва з вимогами до міської влади спрямовувати більше грошей на підтримку ЗСУ, що, за його словами, демонструє рішучість громадян пожертвувати своїм комфортом заради зміцнення армії.

На запитання, чи виживе Україна без західної підтримки, очільник МЗС заявив: «Україна переживе все, як пережила дві світові війни, голодомор Сталіна, десятиліття русифікації та намагань знищити нашу культуру. Запевняю вас, що президента Путіна ми також переживемо».

Читайте також: Європейцям, можливо, доведеться компенсувати брак підтримки України з боку США – Пісторіус

Як повідомлялося, останнім часом обсяги допомоги з боку західних партнерів значно зменшилися. Лідери країн ЄС не змогли на саміті в середині грудня схвалити 50 млрд євро фінансової допомоги для України, а американські законодавці досі не дали добро на виділення 61 млрд доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-