Австрійські євродепутати зайняли скептичну позицію щодо початку переговорів про вступ України в ЄС

Австрійські євродепутати зайняли скептичну позицію щодо початку переговорів про вступ України в ЄС

Укрінформ
Напередодні саміту ЄС більшість представників Австрії в Європарламенті займають обережну та скептичну позицію щодо початку переговорів про членство України в ЄС.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на австрійське інформагентство АРА.

"Головні рішення, які мають бути ухвалені на саміті ЄС у Брюсселі в четвер і п'ятницю, цього тижня хвилюватимуть і депутатів Європарламенту у Страсбурзі: чи розпочне ЄС переговори про вступ з Україною? Чи готовий він збільшити свій багаторічний бюджет для України та вирішити інші поточні проблеми? У вівторок більшість австрійських депутатів Європарламенту з обережністю і навіть скептично поставилися до початку переговорів з Україною", – йдеться у повідомленні.

Так, голова делегації Австрійської народної партії (ÖVP) Анґеліка Вінціґ заявила, що вступ України до ЄС "займе дуже багато часу", і ще багато кроків треба зробити. За її словами, Україна заслуговує на європейську перспективу, так само як і Західні Балкани. "Тому не може бути жодних прискорених процедур і нерівного ставлення до різних кандидатів на вступ", – заявила Вінціг.

Що стосується запланованого збільшення бюджету ЄС, то євродепутат від Австрії вважає, що "постійні заклики про нові гроші – це неправильний рефлекс". "Ми знову і знову бачимо, що програми ЄС ще не використовуються в повному обсязі, і що кошти могли б використовуватися більш ефективно. На цьому ми повинні зосередитися зараз", – заявила вона.

Читайте також: Польща вимагатиме від світу мобілізуватися задля допомоги Україні - Туск

Зі свого боку, голова делегації Соціал-демократичної партії Австрії (SPÖ) Андреас Шідер вважає, що статус кандидата є "сильним символом солідарності ЄС з Україною". Стосовно ж переговорів про вступ, то він закликав до "стриманості": ні Європа, ні Україна не готові до вступу. Як стверджує цей євродепутат, реформи, яких вимагає Брюссель, досі не проведені українською владою, а черга інших кандидатів на вступ є "дуже довгою".

Його колега з правопопулістської та проросійської Австрійської партії свободи (FPÖ) Гаральд Вілімскі привітав той факт, що очільник уряду Угорщини Віктор Орбан сказав "чітке "ні" приєднанню України", та висловив очікування, що Австрія також скаже "чітке "ні".

Натомість депутатка Європарламенту від ліберальної NEOS Клаудія Гамон назвала Орбана "троянським конем Кремля", який, через принцип одностайності в ЄС, може "саботувати вступ України". Вона заявила про очікування від саміту ЄС "чіткого політичного сигналу" щодо виконання рекомендацій Єврокомісії про початок переговорів про вступ. "Ми розуміємо, що це займе деякий час, але має бути зрозуміло, куди ми рухаємося", – сказала вона.

Читайте також: Вступ до ЄС: Кулеба каже про позитивні сигнали з Угорщини та Словаччини

Як повідомляв Укрінформ, згідно з повідомленням пресслужби австрійського парламенту, федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер заявив депутатам, що Австрія не погодиться на початок переговорів з Україною про вступ до ЄС за нинішніх умов. За його словами, не повинно бути ніякого фаворитизму щодо України порівняно з Боснією та Герцеговиною, яка зараз також веде переговори про вступ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-