Стефанішина зустрілася з главою МЗС Румунії - говорили про вступ України до Євросоюзу

Стефанішина зустрілася з главою МЗС Румунії - говорили про вступ України до Євросоюзу

Укрінформ
Віцепремʼєр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина обговорила з міністром закордонних справ Румунії Лумініцею Одобеску виконання Україною необхідних вимог у питаннях, які стосуються членства України в ЄС.

Про це повідомляє Урядовий портал, передає УКрінформ.

Стефанішина поінформувала співрозмовницю, що Верховна Рада ухвалила в цілому три закони, визначені Європейською комісією як необхідні додаткові кроки, серед них - внесення змін до деяких законів України щодо врахування експертної оцінки Ради Європи та її органів щодо прав національних меншин (спільнот) в окремих сферах.

«Маємо максимальну згуртованість та швидко впроваджуємо необхідні реформи у питаннях, які стосуються членства України в ЄС. Так, після публікації звіту Єврокомісії, ми без зволікань розробила всі необхідні рішення. Ухвалені зміни до секторального законодавства у частині захисту прав осіб, які належать до національних меншин, є результатом широкого інклюзивного діалогу і відповідає міжнародним стандартам. Таким чином ми забезпечуємо необхідну правову визначеність та гарантію реалізації на практиці прав, закріплених у рамковому законодавстві», - наголосила Стефанішина.

Читайте також: Стефанішина звернулася до країн ЄС через можливе вето Угорщини щодо України

Вона зазначила, що положення законопроєкту враховують думку представників різних національних спільнот України та адаптований досвід і практику інших європейських держав, передусім Румунії та Угорщини.

Своєю чергою глава МЗС Румунії високо оцінила кроки України у сфері реформ, зокрема у боротьбі з корупцією, встановлення верховенства права у час повномасштабної війни. Вона привітала ухвалення законодавчих змін у частині захисту прав національних меншин та зазначила, що «ухвалений закон є позитивним кроком вперед». Одобеску наголосила, що Румунія залишатиметься конструктивним партнером України у цьому питанні.

Учасниці зустрічі детально проговорили порядок денний засідання лідерів 27-ми країн-членів ЄС наступного тижня. Одобеску підтвердила повну підтримку Румунії відкриття переговорів про вступ до ЄС з Україною та Республікою Молдова. Під час спільної пресконференції міністр підкреслила, що Румунія продовжить докладати зусиль для досягнення відповідного рішення на Європейській раді 14-15 грудня.

«Європейська інтеграція є драйвером глибоких трансформацій в Україні. Ми воюємо за своє виживання, даючи відсіч повномасштабній агресії Росії, але водночас ми розвиваємося та нарощувати зусилля, щоб приєднатися до ЄС. Маємо чітке розуміння з нашими партнерами у Бухаресті, що результатом зустрічі Європейської ради мають бути рішучі кроки для реального розширення та майбутнього Європи. І рух України до членства в ЄС є невіддільною частиною цього», - зазначила Стефанішина.

Читайте також: Румунія підтримує Україну щодо відкриття переговорів про вступ до ЄС у грудні - Стефанішина

Міністр закордонних справ Румунії висловилася за послідовну підтримку України як на двосторонньому рівні, так і щодо вступу до ЄС. Сторони домовилися працювати разом для посилення двосторонніх відносин до стратегічного рівня.

Як повідомляв Укрінформ, віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина перебуває в Румунії з робочим візитом.

Фото: Ольга Стефанішина, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-