Юрчишин очолив Комітет ВР з питань свободи слова

Юрчишин очолив Комітет ВР з питань свободи слова

Укрінформ
Верховна Рада призначила Ярослава Юрчишина на посаду голови Комітету ВР з питань свободи слова.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За його словами, за таке рішення проголосували 247 народних депутатів.

Як підкреслив Железняк, у складі комітету відтепер четверо депутатів: голова - Юрчишин, заступник - Євгеній Брагар, секретар - Сергій Швець, а також Нестор Шуфрич.

Своєю чергою Ярослав Юрчишин запевняє, що на цій посаді відстоюватиме права медійників на доступ до інформації та назвав найбільш пріоритетні напрями у своїй роботі. 

"Більше свободи та менше перешкод у журналістській діяльності. Напади на журналістів, спроби затулити камери під час зйомок, погрози тощо вважаю категорично неприпустимими. У межах своєї компетенції я буду відстоювати права медійників на доступ до інформації", - наголосив голова профільного комітету ВР. 

"Журналісти в полоні. Окупанти беруть у полон людей, які не тримали в руках зброї. Пріоритет - докласти зусиль, аби звільнити наших медійників з російського полону", - підкреслив він.

Читайте також: Потураєв назвав імовірні ризики для свободи слова в Україні

Також серед пріоритетів він назвав перешкоджання фейкам. "Ви не раз чули про поширення неправдивої інформації від анонімних телеграм-каналів. СБУ вже викривала цілі мережі, що працювали на ворожі спецслужби. Моя особиста порада: довіряйте тільки офіційним джерелам комунікації та ЗМІ з хорошою репутацією, яку вони вибудовували роками", - зауважив Юрчишин. 

Він також повідомив, що з Міністерством освіти планує "пропрацювати питання курсу меідаграмотності. Бо критичне мислення найкращий захисник від фейків та роспропаганди". 

Крім того, Юрчишин застеріг "всіх недоброчесних діячів: залишаю Комітет з питань антикорупційної політики лише офіційно. Фактично ж продовжу підтримувати незалежність наших антикорупційних органів та буду допомагати тим, хто бореться з головним внутрішнім ворогом".

Він додав, що "працювати в комітеті, який настільки втратив довіру — це виклик, але зараз саме той час, коли потрібно брати на себе відповідальність". 

За словами голови комітету, "незалежні медіа відіграють ключову роль у демократичній країні під час війни. Свобода слова є непорушною цінністю українців та однією з головних вимог на вступ до Європейського Союзу".

Як повідомляв Укрінформ, за матеріалами СБУ народному депутату Шуфричу, який донедавна очолював Комітет ВР з питань свободи, повідомили про підозру за ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Санкція статті передбачає до 15 років тюрми. 

Читайте також: Шуфрича відкликали з посади голови Комітету з питань свободи слова

Як свідчать матеріали розслідування, Шуфрич тісно співпрацював і виконував завдання колишнього секретаря Ради національної безпеки і оборони Володимира Сівковича, агента російської ФСБ, завданням якого була координація російської агентури в Україні.

10 листопада Печерський райсуд столиці продовжив запобіжний захід Шуфричу у вигляді тримання під вартою по 15 грудня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-