Рада посилила незалежність САП і частково скасувала «правки Лозового»

Рада посилила незалежність САП і частково скасувала «правки Лозового»

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт, який посилює незалежність Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

За проєкт закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (№10060) віддали свої голоси 298 народних депутатів на пленарному засіданні в п'ятницю, повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк у Телеграмі, передає Укрінформ.

«№10060 - незалежність САП прийнята в цілому. «За» - 298», - написав він.

Водночас Железняк зауважив, що у законопроекті лише частково скасовані деякі норми по «правках Лозового».

Загалом закон надає САП статус окремої юридичної особи, незалежної від Офісу генерального прокурора, а також передбачає зміни процедури конкурсного добору на посади керівника, його заступників та прокурорів відомства.

Закон також включає очільника САП до переліку посадовців, яким надається доступ до державної таємниці усіх ступенів секретності.

Документ надає повноваження керівнику САП самостійно визначати структуру, штат та організацію діяльності САП.

Читайте також: Рада проголосувала за збільшення штату НАБУ на 300 осіб

Також закон визначає процедури конкурсного відбору для призначення на адміністративну посаду в САП та на посаду прокурорів, вимоги до членів конкурсної комісії, розміри оплати праці керівника та працівників САП. Закон визначає механізм підзвітності керівництва САП та проведення аудиту діяльності САП із залученням міжнародних експертів. Крім того, документ передбачає створення апарату САП та окремого фінансування.

Зазначається, що фінансування діяльності конкурсних комісії, їх членів та помічників може здійснюватися внаслідок залучення міжнародної технічної допомоги.

Читайте також: Брінк назвала реформи, які зміцнять довіру США і Євросоюзу до України

Нагадаємо, 5 грудня посли країн "Групи семи" у соцмережі X закликали ухвалити за основу законопроєкт №10060, скасувати "правки Лозового" та дозволити САП запитувати екстрадицію, а також ініціювати розслідування стосовно народних депутатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-