Україна ініціює дебати щодо присутності Росії в Радбезі ООН

Україна ініціює дебати щодо присутності Росії в Радбезі ООН

Укрінформ
Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця наголошує на необхідності проведення дебатів щодо позбавлення Російської Федерації місця в Раді Безпеки ООН.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це він заявив на засіданні Радбезу в середу.

«Настав час для серйозних дебатів з приводу присутності путінських делегатів у цій залі. Хоча всі ми визнаємо необхідність реформи Ради Безпеки, ми повинні визнати, що всі зусилля будуть марними, якщо державі-агресору буде дозволено користуватися правами постійного члена», – сказав він.

За його словами, Україна завжди підкреслювала, що присутність російської делегації в Радбезі «залишається головною перешкодою, що заважає РБ ефективно здійснювати покладені на неї обов’язки з відновлення міжнародного миру і безпеки».

Ця присутність стала загальним викликом ефективності міжнародних структур, наголосив Кислиця.

Вона дає Росії більше можливостей розпалювати конфлікти в різних країнах і провокувати глобальні кризи. «Ось чому відсторонення держави-агресора слід розглядати як природну реакцію міжнародних організацій, спрямованих на детоксикацію робочого середовища й забезпечення можливостей для виконання покладених на них завдань», – зазначив постпред.

Він нагадав, що цей процес розпочався відразу після повномасштабного вторгнення, коли було ухвалено рішення про позбавлення прав Росії в Раді ООН з прав людини, «і вже йде повним ходом». Росію також не обрали до Виконавчої ради ЮНЕСКО, Міжнародного суду ООН, Організації з заборони хімічної зброї, Міжнародної морської організації.

Спільнота ООН обговорює підготовку до Саміту майбутнього, який відбудеться у вересні 2024 року, нагадав Кислиця.

«Наша спільна готовність виконати місію боротьби зі злом не тільки визначить успіх саміту, а й окреслить саме майбутнє, яке ми залишимо прийдешнім поколінням, – підкресли він. – Спроба примиритися зі злом, піти на поступки й залишити злочини та злочинців безкарними призвела б лише до одного результату: прийдешні покоління зіткнуться з погрозами і стражданнями в незмірно більшому масштабі».

На його думку, крім самої держави-агресора, ніхто «з присутніх тут» не зацікавлений у такому результаті.

Він розповів, що у п'ятницю під час консультацій щодо проєкту Пакту про майбутнє, який готується до саміту, Коста-Рика опублікувала спільну міжрегіональну заяву з прав людини від імені 71 держави.

«Це було потужним повідомленням бачення майбутнього, заснованого на гідності, справедливості та правах людини для всіх. Але як би ми могли втілити це бачення в реальність, не торкаючись питання про порушення прав людини країною, що займає постійне місце в Раді Безпеки?» – сказав постпред.

Читайте також: Кислиця прокоментував появу Путіна в Time серед претендентів на «Людину року»

Як повідомлялося, у середу Рада Безпеки ООН розглянула гуманітарну ситуацію в Україні, пов’язану з російськими обстрілами цивільних об’єктів. Кислиця виступав іспанською мовою.

Саміт майбутнього заплановано на 22 – 23 вересня 2024 року як міжнародний захід високого рівня в ООН, де має бути ухвалено підсумковий документ «Пакт в ім'я майбутнього».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-