Дипломат: Немає жодних підстав думати, що Польща припинить підтримку України

Дипломат: Немає жодних підстав думати, що Польща припинить підтримку України

Укрінформ
Незважаючи на блокаду українсько-польського кордону, немає жодних підстав думати, що Польща припинить свою підтримку. Бо польське суспільство прекрасно розуміє: не дай Боже, впаде Україна - наступною буде Польща.

Таку думку висловив в ефірі Українського радіо український політик, дипломат і письменник, Надзвичайний і Повноважний Посол України у США (1994-1998 рр.) Юрій Щербак, передає Укрінформ.

"Думаю, що підтримка залишається. І польське суспільство нещодавно словами президента Дуди знову підтвердило бажання підтримувати Україну. Наскільки ми розуміємо, Польща, як надзвичайно важливий хаб постачання зброї та боєприпасів Україні, продовжує свої функції, незважаючи на блокаду українсько-польського кордону. І в цілому немає жодних підстав думати, що Польща припинить свою підтримку. Бо польське суспільство прекрасно розуміє: не дай Боже, впаде Україна - наступною буде Польща. Бої можуть початися на українсько-польсько-білоруському кордоні. Це є однією зі спонук польського суспільства допомагати Україні. Але з іншого боку, ми не можемо мовчати про те, що суттєво погіршилися польсько-українські відносини в багатьох сферах", - сказав Щербак.

Коментуючи результати парламентських виборів у Польщі, Юрій Щербак відзначив, що українці мають великі сподівання на новий уряд Туска, який, імовірно, затвердять після голосування в Сеймі. "Не буду великим оптимістом, тому що цей уряд перебуватиме під більшим впливом Європейського Союзу, а отже - те, що скаже ЄС, те і буде для України. Але зараз мене дивує один момент. Є штучно створена ситуація на кордоні - блокада українських перевізників. Невелика група польських перевізників та частина фермерів блокують кордон, але Туск не втручається. А чинний уряд Моравецького звинувачує його і також нічого не робить. Отака патова ситуація на кордоні. І ми очікуємо, коли вона зміниться на користь нашої обопільної стратегічної дружби", - зауважив експерт.

Читайте також: Українські водії разом із волонтерами проведуть мирну акцію біля польського Сейму

Він не виключив і російський слід у страйку польських перевізників, висловивши переконання, що цей дуже прикрий інцидент треба якомога скоріше розв’язати. "Взагалі, маємо ганебне явище. Вже йдуть розмови про те, що вони припинили фактично постачання скрапленого газу до України, що заблокована гуманітарна допомога та навіть якась військова. І ще один аспект привернув мою увагу. Ця невеличка промосковська партія "Конфедерація" контролює постачання зброї. А ми впевнені у тому, що там немає агентури, яка доносить Росії, які види зброї та в якій кількості йдуть через польський кордон? Тому це дуже прикрий інцидент, його треба якомога скоріше розв’язати", - резюмував Юрій Щербак.

Як повідомляв Укрінформ, 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: “Корчова - Краківець”, “Гребенне - Рава-Руська”, “Дорогуськ - Ягодин”. Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня.

Станом на ранок 4 грудня, у чергах на перетин кордону з Польщі в Україну очікували 2500 вантажівок. Цього ж дня з України до Польщі почали пропускати порожні великовагові транспортні засоби загальною дозволеною масою понад 7,5 т (крім порожніх неочищених цистерн) через пункт “Угринів - Долгобичув”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-