Зеленський відзначив роботу прокурорів і вручив нагороди

Зеленський відзначив роботу прокурорів і вручив нагороди

Фото, відео
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський привітав українських працівників прокуратури з професійним святом, відзначивши, зокрема, їх роботу над зібранням доказів про злочини російських окупантів.

Про це він сказав, виступаючи на урочистих заходах до Дня працівників прокуратури, повідомляється на сайті Президента, передає Укрінформ.

"Сьогодні День тих людей, чия робота - це юридичний фундамент захищеності прав і свобод громадян України, інтересів держави та суспільства. І в мирний час, і тим більше у час війни такий фундамент має бути максимально міцним, щоб Україна могла потужно, базуючись на фактах захищати правду про цю війну, про російську агресію, терор і численні злочини окупанта. На сьогодні уже задокументовано понад 110 тисяч порушень російськими окупантами законів та звичаїв війни", - сказав Президент.

Президент України Володимир Зеленський привітав українських працівників прокуратури з професійним святом / Фото: ОП

За його словами, зібрати належну доказову базу всіх тих звірств, які вчиняють росіяни на нашій землі, – це дуже відповідальна та історично вагома робота. "Це якість роботи українських прокурорів і слідчих, детективів, експертів, криміналістів. Це зрештою невідворотність покарання для Росії за все те, що було нею скоєне проти України і українців. Я дякую всім, хто здійснює цю роботу", - наголосив Зеленський.

Президент закцентував також на тих результатах, які вже досягнуті у співпраці органів прокуратури України з Міжнародним кримінальним судом: після відкриття в Києві Офісу МКС українські фахівці мають змогу в щоденному форматі працювати разом з експертами Міжнародного кримінального суду.

Відео: ОПУ

«Дуже важливо, що органи прокуратури України оперативно працюють щодо всіх актів терору, обстрілів і знущань, які Росія здійснила й далі здійснює в різних українських регіонах», – сказав глава держави.

За його словами, оперативно встановлюються відповідальні за злочинні накази в російській армії, у політичному середовищі; розслідуються злочини депортації та викрадення українських дітей російськими окупантами.

Президент також відзначив спільну роботу органів прокуратури України й правоохоронних органів щодо підсанкційних осіб, зокрема російських.

«Україна може захистити й захистить свою незалежність. І так само я не сумніваюся, що Україна може забезпечити справедливу відповідальність для всіх тих, хто приніс війну й терор на нашу землю. Наша держава обов’язково забезпечить відповідні процеси на всіх рівнях, зокрема завдяки вашій роботі», – наголосив він.

Читайте також: Росію виключили з ради Міжнародної морської організації – Зеленський

Президент вручив працівникам прокуратури ордени «За заслуги» III ступеня, орден княгині Ольги III ступеня, медалі «За працю і звитягу» та присвоїв почесні звання «Заслужений юрист України».

Своєю чергою начальник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора Юрій Бєлоусов розповів про діяльність координаційного штабу, який працює задля розслідування таких злочинів. Він поінформував про створення й функціонування єдиної бази даних, яка полегшує підготовку аналітики та розслідування злочинів, обмін великим обсягами даних. За словами Бєлоусова, у цьому напрямі прокуратура взаємодіє також із СБУ та Національною поліцією.

У заходах взяли участь Генеральний прокурор України Андрій Костін і Генеральний прокурор Литовської Республіки Ніда Грунскене. Крім того, були присутні міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов, голова Служби зовнішньої розвідки України Олександр Литвиненко, заступник керівника Офісу Президента Олег Татаров.

Як повідомлялося, за широкої підтримки країн ЄС та міжнародного співтовариства триває робота над створенням спеціального трибуналу для покарання Росії за злочин агресії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-