Туреччина в ОБСЄ підтвердила підтримку територіальної цілісності України

Туреччина в ОБСЄ підтвердила підтримку територіальної цілісності України

Укрінформ
Туреччина підтверджує свою принципову позицію на підтримку територіальної цілісності та суверенітету України.

Як передає Укрінформ, про це заявив заступник міністра закордонних справ Турецької Республіки Бурак Акчапар під час виступу на пленарній сесії Ради міністрів ОБСЄ у Скоп’є.

"Ми знову зустрічаємося за надзвичайних обставин для міжнародного миру і безпеки. Трагічна війна в Україні триває вже майже два роки. Спустошення, руйнування та людські страждання в Україні є величезними. Наслідки війни на регіональному та глобальному рівнях також зростають. Ця війна має негативний вплив для всіх нас. Дозвольте мені ще раз підтвердити нашу принципову позицію на підтримку територіальної цілісності та суверенітету України", - сказав він.

Заступник глави МЗС Туреччини також висловив занепокоєння з приводу триваючих бойових дій у секторі Гази.

У своєму виступі Акчапар висловив переконання, що ОБСЄ "залишається важливою як найбільш інклюзивна платформа для всеосяжної безпеки і співробітництва в Європі" і тому "цю платформу необхідно зберегти".

Читайте також: Російське вторгнення в Україну назавжди змінило світ - президентка ПА ОБСЄ

Як повідомляв Укрінформ, у четвер у місті Скоп'є розпочалося дводенне щорічне засідання Ради міністрів Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Очікується, що в центрі уваги виступів глав зовнішньополітичних відомств країн ОБСЄ буде агресивна війна РФ проти України.

Також міністри мають затвердити рішення про головування Мальти в Організації у наступному році. Ця країна ЄС, яка не є членом НАТО, стала компромісною кандидатурою після того, як Росія заблокувала схвалення Естонія, яка мала очолити ОБСЄ у 2024 році.

Очікується, що у рамках Ради міністрів продовжиться пошук консенсусу щодо продовження мандату чотирьох високопосадовців ОБСЄ, включаючи генерального секретаря – пакетне рішення щодо їх призначення також блокує Росія.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба бойкотує міністерське засідання ОБСЄ у Північній Македонії у зв’язку із запрошенням на нього глави МЗС РФ. Українську делегацію у Скоп'є очолює постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

Міністри закордонних справ Естонії, Латвії, Литви та Польщі також не беруть участі у Раді міністрів ОБСЄ через присутність на ньому глави МЗС країни-агресорки.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-