Рада ухвалила заяву до річниці Євромайдану та подій Революції Гідності

Рада ухвалила заяву до річниці Євромайдану та подій Революції Гідності

Укрінформ
Український парламент ухвалив проєкт Постанови про Заяву Верховної Ради України у зв’язку з десятою річницею початку Євромайдану та подій Революції Гідності.

Про це повідомив народний депутат України від парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі, передає Укрінформ.

Він уточнив, що законодавча ініціатива №10269 була підтримана 327 голосами народних депутатів.

Проєкт Постанови та додана до неї Заява спрямовані на привернення уваги українського суспільства та міжнародної спільноти до Євромайдану та Революції Гідності з нагоди 10-річчя цих значущих подій. 

У Заяві українського парламенту викладено низку положень. 

Заява містить позицію Верховної Ради, що героїчні і водночас трагічні події Революції Гідності були спричинені злочинною політикою Віктора Януковича та сформованого ним політичного режиму, що підтримувався і спрямовувався російським нацистським тоталітарним режимом та діяв всупереч національним інтересам України.

Водночас Рада постановляє, що триваюча широкомасштабна збройна агресія Російської Федерації проти України, тимчасова окупація Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, а також частин Донецької, Запорізької, Луганської, Херсонської областей, геноцид українського населення на захоплених територіях України стали людиноненависницькою відповіддю держави-агресора на зусилля України, спрямовані на ліквідацію диктатури, боротьбу з наслідками колоніального минулого і розбудову сучасної успішної демократичної держави.

Читайте також: Україна відзначає День гідності та свободи

Підкреслюється, що Герої Небесної Сотні поклали свої життя, захищаючи свободу під час подій Революції Гідності, Захисники і Захисниці України, захищаючи Україну від російської неспровокованої та невиправданої збройної агресії, щодня віддають життя в ім’я ідеалів демократії, свободи та європейського майбутнього України.

У Заяві наголошується, що Україна заплатила та продовжує платити найвищу ціну за звільнення від диктатури, відданість демократичним цінностям і принципам, за право самостійно визначати своє майбутнє, за свій цивілізаційний вибір – бути повноправною частиною Об’єднаної Європи.

Акцентується, що свобода, гідність, демократія, верховенство права, права і свободи людини і громадянина є основою Української держави, цивілізаційним напрямом подальшого розвитку українського суспільства. Зазначається, що Верховна Рада України послідовно стоїть і стоятиме на позиціях утвердження цих цінностей в усіх сферах суспільного життя. 

Український парламент наголошує на незворотності трансформації України для виконання всіх вимог, необхідних для набуття нею повноправного членства в Європейському Союзі і НАТО. Членство України в Європейському Союзі і НАТО стане найкращою даниною пам’яті учасникам Революції Гідності та воїнам, які загинули в боротьбі з режимом Януковича і російським нацистським тоталітарним режимом. 

Читайте також: Керівництво Ради вшанувало памʼять загиблих під час Революції Гідності

Верховна Рада України закликає міжнародне співтовариство до посилення військової, економічної, фінансової, гуманітарної допомоги Україні з метою щонайшвидшого відновлення територіальної цілісності України, виведення російських військ з її території та відновлення миру на Європейському континенті. 

Очікується, що результатом ухвалення проєкту Постанови стане висвітлення позиції парламенту України щодо Євромайдану і подій Революції Гідності з нагоди їх 10-річчя.

Фото: Фейсбук Руслана Стефанчука

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-