Матернова: Сподіваюся на освітянську роль медіа у просуванні України до членства в ЄС

Матернова: Сподіваюся на освітянську роль медіа у просуванні України до членства в ЄС

Укрінформ
Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова висловила сподівання, що українські ЗМІ відіграватимуть «просвітницьку» роль у роз’ясненні для населення України процесу просування до членства в Євросоюзі.

Про це вона сказала під час дискусії в ході Донбаського медіафоруму 2023, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я хочу привітати Україну та її народ з цим надзвичайно важливим кроком на вашому шляху до Європейського Союзу, який відобразився в оприлюдненій в середу рекомендації Єврокомісії відкрити переговори про входження до ЄС для України. Лідери країн-членів ЄС ще мають погодити цей крок під час саміту у грудні. Водночас ця рекомендація ґрунтується на великій роботі, яку провела Україна на шляху реформ», - зазначила керівниця Місії ЄС в Україні.

Donbas Media Forum 2023 / Фото: Руслан Канюка, Укрінформ

Вона зауважила, що Єврокомісія була доволі вимогливою до дій України, аби президент ЄК могла оголосити, що Україна досягла належного прогресу у виконанні так званих Копенгагенських критеріїв, що містять політичні вимоги у вимірі плюралізму, свободи слова, прав людини, розвитку демократії, захисту прав меншин. За її словами, європейська сторона наполягає на продовженні судової реформи, посиленні боротьби з корупцією, вирішенні проблеми впливів олігархічної системи та протидії відмиванню грошей.

«Це доволі широкий перелік питань. Для нас сказати, що Україна досягла належного прогресу, що дозволило рекомендувати відкриття переговорів, означає, що багато роботи вже було виконано. Але буде багато роботи та наступних кроків», - сказала Матернова.

Читайте також: Переговорів як таких багато не буде: який процес вступу до ЄС чекає на Україну

Дипломат нагадала, що російська агресія призвела до масштабних змін у медійному середовищі України. Українські медіа були вимушені боротися за власне виживання і водночас допомагати населенню долати потік дезінформації, фальшивих наративів та надавати людям можливість бачити справжні факти.

«Ми намагалися підтримувати медіа-плюралізм, конкретні медіа та державних мовників, а також їх боротьбу проти дезінформації та інших гібридних аспектів війни. На цей час для цього виділено близько 28 мільйонів (євро), маємо ще близько 10 мільйонів фінансування на майбутнє. Але це не про фінансування, це про діалог із журналістами та про живий обмін… Для мене важливо ...говорити про освітянську роль, яку журналістська спільнота буде відігравати у темі розширення ЄС, що буде з нами і з Україною впродовж наступних років», - наголосила посол ЄС в Україні.

Читайте також: Україна має бути в ЄС: Зеленський привітав рішення Єврокомісії

За словами дипломата, європейська сторона добре обізнана із непростими умовами, в яких доводиться діяти українські пресі. За даними українського Інституту масової інформації, на цей час зареєстровано вже 540 злочинів, скоєних Росією проти українських медіа з початку повномасштабного вторгнення. Російські хакери здійснюють кібернетичні атаки на регулярній основі.

Як повідомлялося, 8-го листопада, Єврокомісія рекомендувала Європейській раді розпочати переговори про членство в ЄС з Україною і Молдовою, а також, за певних умов – із Боснією і Герцеговиною. Крім того, Єврокомісія рекомендувала лідерам ЄС надати статус країни-кандидата для Грузії.

Ці рішення будуть розглянуті під час саміту ЄС у грудні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-