Україна направила ноту Польщі - просить не допустити блокування руху на кордоні

Україна направила ноту Польщі - просить не допустити блокування руху на кордоні

Ексклюзив
Укрінформ
Україна дипломатичною нотою звернулася до Польщі з проханням не допустити блокування польськими перевізниками спільного кордону. Таке блокування шкодитиме інтересам обох країн та негативно позначиться на торговельних відносинах.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу заявив посол України в Польщі Василь Зварич, коментуючи наміри польських перевізників розпочати з 3 листопада блокаду польсько-українського кордону.

Як зазначив український дипломат, блокування польськими перевізниками руху товарів чи будь-яке його обмеження завдасть шкоди інтересам України і Польщі, а в умовах російської агресії і навантаження на пункти пропуску такі дії є недоречними.

"Ми сподіваємося, що польська влада зуміє досягти порозуміння з потенційними протестувальниками, щоб уникнути блокування кордону. Адже такі погрози протестувальників блокувати рух в пунктах пропуску зовсім не допомагають іміджу Польщі, а також тим польським підприємцям, які беруть участь чи мають намір брати участь у проєктах з відбудови України. Посольство і генеральне консульство України перебувають у постійному контакті з Мінінфраструктури Польщі та підкарпатським і люблінським воєводами. Крім того, посольство звернулося з офіційною нотою до МЗС Польщі з проханням вжити заходів для недопущення блокування чи обмеження руху через українсько-польський кордон", – наголосив Зварич.

Читайте також: Україна та Польща розробляють план для розв'язання проблем бізнесу

Як повідомляв Укрінформ, речник ДПСУ Андрій Демченко у вівторок заявив, що з 3 листопада польські перевізники, які вбачають конкуренцію з боку українських колег, планують блокувати роботу пункту пропуску "Корчова–Краківець" на польсько-українському кордоні. За його словами, у вівторок з польською стороною відбулась прикордонна представницька зустріч, на якій поляки повідомили, що з 3 листопада може відбутися страйк і в певній формі блокування кордону, що може тривати навіть до кінця цього року.

Своєю чергою, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури у вівторок поінформувало, що звернулося до Міністерства інфраструктури Польщі та Директорату з питань мобільності Єврокомісії для проведення зустрічі з усіма залученими сторонами щодо вирішення питання із виконанням меморандумів про пропускну спроможність українсько-польських пунктів пропуску. Як підкреслило міністерство, такі страйки і блокування кордону шкодять як Києву, так і Варшаві. У міністерстві поінформували про заплановану зустріч з Директоратом Єврокомісії (DG MOVE) для напрацювання спільних рішень, які допоможуть збільшити пропускну спроможність та забезпечити стабільну роботу кордону. 

Серед вимог польських перевізників, які погрожують з 3 листопада заблокувати або максимально ускладнити автомобільний рух на польсько-українському кордоні, зокрема, є: повернення українським перевізникам дозволів; посилення для іноземних перевізників правил перевезень за ЄКМТ (Європейська конференція міністрів транспорту); неможливість реєструвати компанії в Польщі, якщо їх фінансова діяльність відбувається не на території ЄС; створення окремої черги в Є-черзі для автомобілів на номерах країн ЄС; створення окремої черги на всіх кордонах для порожніх фур, а також отримання доступу до української системи "Шлях".

Фото: ДПСУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-