У Ватикані запевнили, що підтримують українську Формулу миру

У Ватикані запевнили, що підтримують українську Формулу миру

Укрінформ
Державний секретар Святого Престолу кардинал П’єтр Паролін висловив підтримку у вирішенні гуманітарних питань та готовність продовжувати зусилля, спрямовані на полегшення страждань українського народу та повернення в'язнів і дітей в Україну.

Про це він сказав у відеозверненні учасникам наради, присвяченій мирному планові Президента Володимира Зеленського та досягненню миру в Україні, що відбувалася на Мальті, передає Укрінформ із посиланням на Vatican News.

Коментуючи цю ініціативу, попередні раунди якої відбулися в Копенгагені та Джидді, кардинал Паролін зазначив, що це «похвальні зусилля, які заслуговують на підтримку» не лише через те, що спрямовані на пошук конкретних відповідей щодо виправлення шкоди, заподіяної війною, але й тому що «заохочує нас не розглядати збройне протистояння як неминучий інструмент для вирішення конфліктів».

«Адже це саме та основоположна істина, яку Святий Престол неодноразово проголошував перед обличчям воєн, що роздирали світ у найновіші періоди історії. Заклик до миру з безпрецедентною наполегливістю поновлював Папа Франциск, як у своїх незліченних виступах, так і через дії на підтримку України», – нагадав кардинал Паролін, відзначивши, що участь представників численних держав і міжнародних організацій свідчить про те, що «ми не змирилися з трагедією, яка розгортається на наших очах, і що ми маємо мужність дивитися їй у вічі».

Читайте також: Єрмак на Мальті провів зустрічі з радниками лідерів низки країн

«Пошук рішення – це відповідальність не лише України, але й спільна відповідальність», – наголосив очільник ватиканської дипломатії.

Зауваживши, що чимало міжнародних суб’єктів докладають зусилля для того, щоб «Україна змогла захистити цілісність своєї території, забезпечити своїм громадянам безпеку та необхідні для життя речі, а також досягти бажаного миру», кардинал Паролін з жалем визнав, що до цього ще далеко.

Тому, за його словами, потрібні ще більші та креативні «зусилля на всіх рівнях», щоб долати перешкоди та відкрити шляхи, які здаються неприйнятними або неможливими.

«Беручи до уваги свою природу і місію та залишаючи політичні питання на розсуд держав, що є їхньою прерогативою, Святий Престол закликає поважати міжнародне право, особливо щодо територіальної цілісності, та заохочує всі ініціативи, спрямовані на пошук справедливого і стабільного миру в Україні», – додав він.

Щодо української Формули миру, яка є предметом розгляду конференції, Державний Секретар запевнив у підтримці Святого Престолу «у вирішенні гуманітарних питань, таких як продовольча безпека та збереження довкілля», а також у готовності «продовжувати свої зусилля, спрямовані на полегшення страждань українського народу та повернення в'язнів і дітей в Україну».

Читайте також: Зеленський вважає погодження спільної заяви співголів саміту на Мальті правильним сигналом

Як повідомлялося, 28-29 жовтня на Мальті відбувся третій мирний саміт щодо України з лідерами країн Глобального Півдня на рівні радників із зовнішньої політики та національної безпеки.

Під час міжнародних консультацій щодо ключових принципів миру в Україні та світі було обговорено проведення Глобального саміту миру на рівні глав держав та урядів.

Китай не брав участі в перших переговорах щодо української Формули миру в червні в Копенгагені, проте в серпні на зустрічі у Джидді був спецпредставник уряду Китаю з питань Євразії Лі Хуей.

Фото: Vatican News

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-