На Мальті Єрмак провів зустрічі з радниками лідерів країн – партнерів України

На Мальті Єрмак провів зустрічі з радниками лідерів країн – партнерів України

Фото
Укрінформ
На Мальті керівник Офісу Президента Андрій Єрмак провів низку зустрічей із радниками лідерів країн – партнерів України, зокрема Іспанії, Португалії, Туреччини, Канади, Норвегії та Данії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ОП.

«На полях третьої зустрічі радників із національної безпеки та зовнішньої політики на Мальті на виконання доручення Президента Володимира Зеленського керівник Офісу Глави держави Андрій Єрмак провів низку двосторонніх зустрічей із радниками лідерів країн – партнерів України», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що під час переговорів із дипломатичною радницею голови уряду Іспанії Еммою Апарісі Єрмак поінформував про успіх України у виконанні семи рекомендацій Європейської комісії. Він висловив сподівання на підтримку з боку Іспанії як країни, що головує в Раді ЄС, в ухваленні Європейською радою рішення про початок уже в грудні поточного року переговорів щодо вступу нашої держави до Євросоюзу.

«Іспанське головування в ЄС має сприяти цьому історичному рішенню», – зазначив керівник ОП.

Окрему увагу було приділено участі Іспанії в реалізації української Формули миру, зокрема пункту щодо глобальної продовольчої безпеки.

Крім того, Єрмак подякував іспанській стороні за значну фінансову підтримку гуманітарної ініціативи «Зерно з України» та запросив взяти участь у другому саміті програми, який відбудеться в Києві 25 листопада поточного року.

Керівник ОП також зустрівся з дипломатичним радником прем’єр-міністра Португалії Фернандо Моргаду.

Єрмак подякував португальській стороні за незмінну підтримку України. «Високо цінуємо готовність Португалії долучитися до реконструкції освітніх закладів Житомирської області», – наголосив він.

Також керівник ОП докладно поінформував співрозмовника про військові потреби України напередодні зими.

Своєю чергою Моргаду запевнив у продовженні всебічної підтримки України, зокрема в питаннях європейської та євроатлантичної інтеграції.

Читайте також: Наша Формула миру поступово, крок за кроком стає глобальною - Зеленський

Під час зустрічі з головним радником із питань зовнішньої політики та національної безпеки президента Туреччини Акіфом Киличем окрему увагу було приділено напряму української Формули миру «Продовольча безпека», одним із лідерів якого є Туреччина.

Єрмак відзначив внесок Туреччини в реалізацію Чорноморської зернової ініціативи до виходу з неї Росії й наголосив на готовності України залишатися державою – гарантом світової продовольчої безпеки. Він акцентував, що Україна успішно забезпечує функціонування альтернативного «зернового коридору».

Крім того, співрозмовники обговорили питання забезпечення безпеки мореплавства в Чорному морі.

Керівник ОП наголосив, що Україна розраховує на активну участь Туреччини в другому саміті ініціативи «Зерно з України».

Співрозмовники також розглянули питання реалізації домовленостей на рівні президентів України й Туреччини та подальшого зміцнення двосторонньої співпраці в ключових галузях.

Також Єрмак і Килич обговорили розвиток ситуації на Близькому Сході й зусилля двох держав, спрямовані на дипломатичне врегулювання кризи.

Під час зустрічі керівника ОП з радником із питань національної безпеки та розвідки прем’єр-міністра Канади Джоді Томас було зосереджено увагу на реалізації домовленостей, досягнутих під час нещодавнього візиту Зеленського до Канади.

Єрмак висловив подяку канадській стороні за незмінну міцну підтримку України й готовність і далі надавати довгострокову допомогу в захисті від російської агресії та підтримці економічної стабільності.

Він окремо відзначив важливі кроки Канади щодо конфіскації підсанкційних російських активів і висловив сподівання, що відповідні справи будуть успішно завершені з метою належного використання цих активів в інтересах України, зокрема для підтримки відбудови.

Під час зустрічі з генеральним директором міжнародного департаменту Офісу прем'єр-міністра Норвегії К'єрсті Андерсен Єрмак розповів про актуальну ситуацію на фронті й подякував Норвегії за вагому допомогу в протидії збройній агресії Росії, зокрема на оборонному напрямі, а також активну участь Осло в авіаційній коаліції.

Сторони обговорили подальші кроки з практичної імплементації української Формули миру та підготовку до проведення Глобального саміту миру. Керівник ОП висловив подяку Норвегії за дієву підтримку цих ініціатив.

Крім того, Єрмак і Андерсен зупинилися на темі євроатлантичної інтеграції України та актуальних питаннях співпраці на двосторонньому й регіональному рівнях. Сторони відзначили важливість формату найвищого рівня Україна – Північна Європа та висловилися за його продовження.

Співрозмовники також обмінялися думками щодо розвитку подій на Близькому Сході, зокрема відзначили важливу роль Норвегії та угод в Осло у мирних зусиллях у регіоні.

Під час зустрічі з державним секретарем із питань зовнішньої політики Міністерства закордонних справ Данії Лісбет Зільмер-Йонс керівник ОП подякував данському уряду за постійну оборонну підтримку України й нещодавнє виділення 13-го пакета оборонної допомоги вартістю 522 млн дол. Сторони також обговорили питання реалізації окремих пунктів формули миру, гуманітарну ініціативу «Зерно з України» та співпрацю в енергетичному секторі.

Єрмак поінформував партнерів про виконання Україною всіх семи рекомендацій Європейської комісії, необхідних для започаткування переговорного процесу про вступ до ЄС і висловив сподівання на подальшу підтримку Данією європейських і євроатлантичних прагнень України.

Читайте також: На Мальті Єрмак провів зустріч з Мецолою

Як повідомлялося, 28-29 жовтня на Мальті проходить третій мирний саміт щодо України з лідерами країн Глобального Півдня на рівні радників із зовнішньої політики та національної безпеки.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-