Жодні політсили не впливають на роботу Спільної слідчої групи щодо злочинів РФ - Костін

Жодні політсили не впливають на роботу Спільної слідчої групи щодо злочинів РФ - Костін

Укрінформ
Робота слідчих і прокурорів, залучених до розслідування воєнних злочинів РФ у рамках міжнародної слідчої групи, не підлягає жодним впливам з боку будь-яких політичних сил.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це у Брюсселі після дискусії щодо шляхів притягнення до відповідальності країни-агресора, яка відбулася в рамках Центру європейської політики, сказав генеральний прокурор Андрій Костін.

Так він відповів на запитання кореспондента Укрінформу щодо ефективності роботи Спільної слідчої групи, та ймовірних впливів на її діяльність певних політичних сил, наприклад, за підсумками виборів у Словаччині.

«Я спілкуюся з усіма колегами, з генеральними прокурорами країн, які входять у Спільну слідчу групу. Жодного разу не бачив навіть натяку, що їхня робота якимось чином залежить від будь-яких політичних елементів. Мої колеги – це представники абсолютно незалежних органів прокуратури та досудового розслідування, які віддані ідеї притягнення до відповідальності всіх, хто скоїв воєнні злочини проти українців та проти громадян інших країн в ході цієї збройної агресії Росії проти України», - сказав Костін.

За його словами, робота в рамках Спільної слідчої групи набуває розвитку. Зокрема, під час зустрічі 5 жовтня в Гаазі була підписана додаткова угода, за якою до складу ССГ увійшов Європол з усіма його можливостями у розслідуванні воєнних злочинів.

При цьому прокурорам та слідчим часто доводиться просуватися неторованим шляхом, без правових прецедентів.

«Україна є єдиною, практично першою країною світу, яка розслідує кібернетичні атаки як воєнний злочин, до цього ці атаки ніколи й ніде у світі не розслідувалися таким чином… Ми є першими у світі, хто розслідує злочини проти навколишнього середовища, як воєнні злочини. Європол і Євроюст нас у цьому підтримують, як у рамках Спільної слідчої групи, так і розслідування на національному рівні. Публічно про це говорив і мій колега прокурор Хан (Карім Асад Ахмад Хан, головний прокурор МКС – ред.). Вони також ідуть цим шляхом», - зазначив генеральний прокурор України.

Читайте також: В Україні зареєстрували майже 107 тисяч російських воєнних злочинів - Костін

Він підкреслив: перший на цьому шляху не має права на помилки - і водночас не має можливості вивчати помилки попередників. Саме тому і до роботи прокуратури, і до діяльності ССГ залучають широке коло науковців та експертів з різних країн. Це дозволяє зібрати достатньо доказів, щоб притягнути до відповідальності тих, хто скоїв навіть такі злочини, які до цього ніхто не розглядав як воєнні злочини.

«Наша робота в рамках Спільної слідчої групи буде продовжуватися. І головне тут не лише в можливості обміну спрощеного обміну доказами. Головне, що наші колеги обмінюються досвідом і техніками, як працювати більш ефективно. З урахуванням кількості воєнних злочинів та для того, щоб нічого не втратити у доказах, … – дуже важливо використовувати новітні технології. Тому ми співпрацюємо з компаніями Microsoft, Palantir, Skydio та з іншими, які допомагають, щоб наші розслідування приносили швидший результат», - сказав Костін.

Генпрокурор нагадав англійське прислів’я: Justice delayed is justice denied «Відкладене правосуддя - це відмова в правосудді». Жоден зі слідчих та прокурорів, залучених до Спільної слідчої групи, не можуть допустити, щоб така несправедливість трапилася із потерпілими від воєнних злочинів під час цієї війни, розв’язаної Росією. Тому ССГ використовує всі новітні засоби та обладнання, \ для проведення різноманітних і часто унікальних експертиз.

Така робота, як і рівень підтримки розслідування з боку міжнародної спільноти, є безпрецедентними, додав Костін.

Читайте також: Агресія Росії проти України потребує глобальної відповіді - Костін

Як відомо, світова спільнота рішуче засудила російську агресію проти України у багатьох міжнародних форматах, включаючи ГА ООН. Наразі, за ініціативи впливових міжнародних організацій та демократичних країн, за активного сприяння агентства ЄС Євроюст та із залученням Міжнародного кримінального суду триває збір доказів і документування злодіянь, які Росія вчиняє в Україні, включаючи воєнні злочини, злочини проти людства, геноцид.

Окремо триває розслідування злочину агресії Росії проти України та процес створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання вищого політичного й військового керівництва Російської Федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-