Для порятунку ОБСЄ треба виставити Росію за двері - Кулеба

Для порятунку ОБСЄ треба виставити Росію за двері - Кулеба

Фото, відео
Укрінформ
Для порятунку ОБСЄ треба виставити Росію за двері, оскільки РФ зараз взяла Організацію в заручники, маніпулюючи принципом консенсусу і таким чином руйнуючи організацію зсередини.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час спільної пресконференції з Діючим головою ОБСЄ, главою МЗС Північної Македонії Буяром Османі у понеділок у Києві. 

"Росія не потрібна безпека та співробітництво в Європі. Ви знаєте, що ОБСЄ – це організація з безпеки та співробітництва в Європі, але сьогодні Росія – це найбільша загроза безпеці та співробітництву в Європі. Вона прагне хаосу, дестабілізації і я сьогодні підтвердив свою позицію, що якщо ми хочемо врятувати ОБСЄ, врятувати безпеку та співробітництво в Європі, нам потрібно виставити Росію за двері ОБСЄ і за двері Європи. Так буде краще для всіх", - сказав він.

Джерело: МЗС України

Кулеба наголосив, що "Москва фактично взяла ОБСЄ в заручники, маніпулюючи принципом консенсусу і таким чином руйнуючи організацію зсередини".

"Я легко собі уявляю ОБСЄ без Росії, але шлях до цього, безумовно, буде болісний. Це як лікування від хвороби. Лікуватися іноді дуже боляче, але заради виживання і здорового життя цей шлях треба пройти", - відповів міністр на уточнююче запитання журналістів, чи зможе ОБСЄ позбутися Росії.

Читайте також: Голова ОБСЄ впевнений у перемозі України

За словами глави українського зовнішньополітичного відомства, вже зараз видно "контури нової ОБСЄ, коли через блокування Росією тих чи інших рішень держави-учасниці знаходять шлях, як обійти російське вето, у т.ч. це стосується функціонування Координатора проєктів ОБСЄ в Україні та інших питань".

"Це не просто та складно… Але все що робить зараз Росія в ОБСЄ – вона вбиває цю організацію, дуже важливу організацію не лише безпосередньо для європейських країн, але й для підтримання діалогу з країнами Центральної Азії, наприклад, які теж є учасниками цієї організації. Тому ситуація в ОБСЄ дуже складна, дуже болісна, але вибір дуже простий – або повільна смерть з Росією, або нове життя без неї", - заявив Кулеба.

Він зазначив, що залишається на цій позиції "попри те, що деякі наші друзі в країнах ОБСЄ розводять руками та кажуть, що нічого не можемо зробити, тому що принцип консенсусу". "Коли йдеться про питання життя та смерті, ми всі маємо робити вибір", - додав міністр.

Як повідомляв Укрінформ, чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі у понеділок прибув з візитом до Києва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-